Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na turizam

(Neki) iznajmljivači u problemu: U Splitu žele udvostručiti porez, u Istri sve ostaje po starom

Apartman, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Apartman, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Apartman, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Odluku o paušalnom oporezivanju malih iznajmljivača do kraja siječnja moraju donijeti sve lokalne samouprave. Bura se digla u Splitu, gdje gradonačelnik želi udvostručiti paušalni porez. Iznajmljivači su nezadovoljni, oporba najavljuje peticiju.

Siniša se iznajmljivanjem bavi četiri godine. U objekt je uložio svoju životnu ušteđevinu i novim se nametima nimalo ne veseli.

Pročitajte i ovo Iločke zidine - 1 Gotova zahtjevna obnova Gradić na krajnjem istoku odsad s punim pravom može nositi svoj drugi naziv - mali Dubrovnik Fali radnika za sezonu Tko će raditi? Poslodavci na velikim mukama u potrazi za radnicima: "Plaćeno mi je dosta toga pa zaradim 400 eura više nego u Srbiji"

"Da se po kvartovima plaća drukčije, toga nema ni u jednoj djelatnosti, isto kao da ugostitelji na Rivi plaćaju veći porez od onih na Mertojaku, to je suludo!" rekao je Siniša Radić, mali iznajmljivač. 

U Splitu od malog iznajmljivačkog biznisa živi oko šest tisuća obitelji.

"Kad im se nameću visoki nameti, ljudi to odmah automatski osjećaju kao jedno izrabljivanje, iskorištavanje da bi tijela lokalnih ili regionalnih uprava podmirivala svoje plaće ili dugove", objašnjaca Marina Nimac Kalcina, predsjednica Sekcije obiteljskog smještaja HGK-a. 

Vlada je povećala gornju granicu oporezivanja pet puta, pa tako paušal može najviše iznositi 1500 kuna. Nakon povećanja PDV-a i boravišnih pristojbi ovo je novi udar na turistički sektor.

"Nisu bili da se poveća ako će to biti opravdano. Međutim, nisu očekivali da će biti u prvoj godini u tako kratkom roku tako visoko povećanje", objašnjava Nimac Kalcina. 

Grad bi se tako podijelio na dvije zone. U prvoj bi se povećanje s 300 na 750 kuna odnosilo na Bačvice, Blatine-Škrape, Bol, Grad, Gripe, Lokve, Lovret, Lučac-Manuš, Meje, Mertojak, Plokite, Spinut, Split 3, Trstenik, Varoš i Žnjan, te povećanje paušalnog poreza za područja mjesnih odbora. Drugu zonu činili bi svi ostali gradski kotari i mjesni odbori, a paušalni bi porez sa sadašnjih 150 narastao na 300 kuna.

Ukupni porezni teret  jednog prosječnog iznajmljivača sa šest kreveta u odnosu na proteklu godinu kada je plaćao 1800 kn porasao bi na 5115 kn. Na 750 kn puta broj kreveta kao novo optrećenje dodaje se i prirez od 15 %.

"Ja ne vidim u Splitu u zadnje dvije godine da se dogodio ijedan veliki projekt koji bi opravdao da se u gradski proračun prikupljaju dodatna sredstva", rekao je Branko Grčić, predsjednik odbora za turizam i saborski zastupnik SDP-a. 

U gradski proračun slilo bi se tako dodatnih 15 do 20 milijuna kuna. Za to vrijeme na sjevernom Jadranu mir. Paušalni se porez neće mijenjati.

"Kad znamo da je to dodatni izvor prihoda naših građana, onda smo mi išli za tom solucijom da se taj porez ne povećava", rekao je Boris Miletić, gradonačelnik Pule. 

Mnogi će se prikloniti radu na crno, a mnogi bi mogli, zaključuje, od iznajmljivanja i odustati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene