Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednima posla preko glave, a drugima premalo

Dvije slike (ne)zaposlene Hrvatske: U čemu je tajna Pleternice te gdje je problem Sinja

Sinj: grad s najbržim padom zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Sinj: grad s najbržim padom zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Grad Pleternica prvi na listi po porastu zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Grad Pleternica prvi na listi po porastu zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Grad Pleternica prvi na listi po porastu zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Grad Pleternica prvi na listi po porastu zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Grad Pleternica prvi na listi po porastu zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Grad Pleternica prvi na listi po porastu zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sinj: grad s najbržim padom zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Sinj: grad s najbržim padom zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +4 Sinj: grad s najbržim padom zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/9 >>
Nezaposlenost je u padu, no najveći je hrvatski problem zaposlenost.

Premalen broj ljudi radi da bi sustav plaća, ali i mirovina, bio stabilan. Kao i po svemu ostalom, i po ovom se Hrvatska razlikuje. Mali slavonski grad Pleternica prvi je na listi po porastu zaposlenosti. Istovremeno, prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, Sinj je grad s najbržim padom zaposlenosti.

Pročitajte i ovo Ivan Bulj hoće li se vratiti? FOTO Pogledajte kako danas izgleda kuća Ivana Bulja, ubojice maloljetne Anđele Bešlić: Nakon 22 godine izlazi iz zatvora Videozid o zaposlenosti u Hrvatskoj - 1 EKSKLUZIVNO Rekordan porast zaposlenosti u Hrvatskoj! Dnevnik Nove TV donosi u kojim sektorima najviše raste, ali i gdje fali radne snage

Ekipe Dnevnika Nove TV otišle su na teren. Anita Martinović provjerila je koja je tajna uspjeha Pleternice, a Mario Jurič koji su problemi Sinja.

U Pleternici sve više i više posla

Pleterničanin Petar Dravec krenuo je prije pet godina u proizvodnju limenih pokrova s dva radnika. Danas ih ima devet. Najmlađi je radnik 18-godišnji Kristijan. Posao je dobio prije tri mjeseca.

"Većina moje generacije još ide u školu, a ja sam izuzetak. Ja već radim", rekao je radnik Kristijan Virag.

"Ima posla svake godine sve više i više. Ovo nam je postalo premalo", kaže radnik Dejan Lombar

Proizvodni pogon smješten je u Pleterničkom poduzetničkom inkubatoru.

"Uz pomoć grada Pleternice, s prostorom, iznajmili su nam prostor, financiranje, prva godina besplatno, troškovi, sve, jako puno smo napravili", dodaje Dravec.

Pleternički poduzetnički centar velika je potpora malim i srednjim poduzetnicima. "Pišemo projekte kojima pokušavamo osposobiti mlade za poduzetništvo i pomoći njima da se samozaposle i tako ne čekaju priliku u javnom sektoru da se zaposle, nego da otvore svoje radno mjesto", rekla je Marija Šarić, direktorica Poduzetničkog centra Pleternica.

''Posla je puno''

Najmanje 13 radnih mjesta spasili su požeško-slavonski mljekari koji su prije nekoliko mjeseci preuzeli posrnulu Pleterničku mljekaru od zatvaranja.

"Posla je puno. Spas je za sve nas. Svi smo sretni i ponosni i nadamo se da ćemo uspjeti preraditi sve te litre, prodati naše proizvode i u konačnici prehraniti naše obitelji", rekla je tehnologinja Sandra Bošnjak Strahos.

Svoj gospodarski razvoj Pleternica gradi upravo na malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima. Jedini su grad u Požeško-slavonskoj županiji koji bilježi porast registriranih obrtnika i trgovačkih društava te porast zaposlenih.

"Ako imamo 150-160 obrtnika, samo jednoga neka je zaposlio svaki obrt, dolazimo uistinu do nekih brojki koje za naše gospodarstvo, za naš mali grad, uistinu puno znače", rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Sinj: grad s najbržim padom zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Grad Pleternica prvi na listi po porastu zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Gotovo 300 zaposlenih više u samo godinu dana, a da se pritom nije otvorila nijedna velika tvornica. Velika brojka za grad od 11 tisuća stanovnika.

Odlični i u povlačenju novca iz EU fondova

Slavonski gradić Pleternica dokazao je da se može. Ali nisu uspješni samo po zapošljavanju. Pleternica je uspješna i po povlačenju novca iz EU Fondova. Institut za javne financije svrstao ih je među TOP 10 gradova Hrvatske po povlačenju novca iz EU. U ovom trenutku imaju otvoreno pet gradilišta. Investicije su to vrijedne 60 milijuna kuna.

Uskoro u Pleternicu stiže i 200 milijuna kuna za komunalnu infrastrukturu, a kažu nam da već imaju pripremljenih projekata u vrijednosti od 400 milijuna kuna koji čekaju natječaje. U Pleternici su očito odlučili stvari uzeti u svoje ruke i ne čekati da ih netko drugi zaposli, već se sami zaposliti. Doista, ovako slavonski gradić odudara od slike ostalih slavonskih gradova.

U Sinju sve teže pronaći radnike

Prema popisu iz 2011. Sinj ima gotovo 26 tisuća stanovnika. Pa kad pogledamo omjer zaposlenih i broj stanovnika, brojke nisu nimalo obećavajuće.

U razgovoru s poduzetnicima doznajemo i za apsurd – neki od njih imaju poteškoća pronaći radnike. Istodobno, sve je više onih koji pakiraju kufere i odlaze.

Sinj: grad s najbržim padom zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Sinj: grad s najbržim padom zaposlenosti (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

S druge strane, ono što je vjerojatno najvažnije jest plaća koja mnogima očito ne odgovara.

Gradska uprava uskoro će zapošljavati radnike za javne radove. Poduzetnicima sufinanciraju zapošljavanje radnika, kamate na kredite za osnovna sredstva.

Potencijala ima. Već treću godinu zaredom Sinj nosi titulu najsigurnijeg hrvatskog grada. A sjetit ćemo se još jednoga podatka po kojem je Sinj jedan od hrvatskih gradova rekordera – po broju kafića.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene