Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste svijest građana

Problem velikog broja napuštenih pasa i nesavjesnih vlasnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč visokim kaznama, još uvijek ima nesavjesnih vlasnika i napuštenih pasa. Naša novinarka, Anita Martinović razgovarala je s djelatnicom osječkog azila o tom problemu.

Problem velikog broja napuštenih pasa je u kontroli. Točnije, to je posao komunalnih redara, kojih je ili malo ili su im ovlasti dosta ograničene. Tako primjerice Osijek, grad sa 100 tisuća stanovnika ima samo 5 komunalnih redara.

Pročitajte i ovo Osječki azil poziva u pomoć (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Osječki azil Hrane za ostavljene pse sve je manje, a volonteri imaju pune ruke posla Mrtav golub (Foto/Arhiva: Ivana Ivanovic/PIXSELL) ''Ovo je pakao'' Mrtvi golubovi padaju s krovova u Osijeku, otrov već danima na više lokacija

Naša novinarka Anita Martinović, razgovarala je s Ivanom Crnojom iz osječkoga azila za napuštene pse.

Svaki dan u Vaš Azil stižu napušteni psi. Je li otkriven, pa tako i kažnjen ijedan vlasnik?

Nažalost, ovo ljeto niti jedan. Ja se nadam da će se stvari promijeniti na bolje, obzirom da je novi zakon o zaštiti životinja u saborskoj proceduri. Mi smo sudjelovali u izradi prijedloga, nije savršen naravno, ali je svakako korak naprijed. Zakonom bi se dale veće ovlasti komunalnim redarima, a ono najbitnije je da bi zakonom Hrvatska postala "no kill" zemlja. Što bi značilo da bi svim azilima u Hrvatskoj bilo zabranjeno ubijati pse. Trenutno postoji šest "no kill" skloništa i nadam se da će od jeseni svi biti takvi.

Vaš azil ne usmrćuje pse. Uspijete li ih sve udomiti?
Ne sve, ali većinu uspjevamo. Do početka ovog mjeseca uspjeli smo udomiti 364 psa. To je pokazatelj da svijest u državi raste.

Da broj napuštenih pasa možemo reducirati i problem riješiti govori činjenica da se na godinu u Hrvatskoj kupi pasa onoliko koliko ih se i usmrti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene