Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Probijen i posljednji tunel autoceste Rijeka - Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na gradilištu punog profila autoceste Rijeka - Zagreb, odnosno dionice od Oštrovice do Vrata, danas je probijena druga cijev tunela Hrasten, posljednjeg od ukupno 9 tunela koji se grade.

Tunel Hrasten dugačak je 223 metra i najkraći je od probijenih tunela, ali je njegova izgradnja zahtjevna zbog posebnih geoloških uvjeta.

Pročitajte i ovo Prizori iz tunela Na dubini od 20 metara VIDEO Izraelski vojnici upali u Hamasov tunel, snimili potresne scene: "Zabilježite ovo prije nego što sve raznesemo" Voda; ilustracija Uspješno sanirano U okolicu Sinja vratila se voda, još nije bistra, ali građani odahnuli: "Moje dijete, ne može se živjeti bez vode"

Vrijednost radova je 3,3 milijuna eura, iskop tunela je počeo u prosincu prošle godine, a probijen je prije roka.

Radove obavlja Poslovna udruga u kojoj su Hidroelektra -Niskogradnja, Viadukt, Konstruktor -ineženjering i Strabag.

Rok izgradnje punog profila dionice Oštrovica - Vrata je do kraja ove godine, a osim tunela Hrasten na toj su dionici još u izgradnji tuneli Vrata i Tuhobić te vijadukti Hreljin i Bajer.

Predsjednik Uprave Autoceste Rijeka - Zagreb d.d. Jurica Prskalo kazao da će u sklopu dogradnje autoceste do punog profila (tzv. faza II B) biti izgrađeno ukupno 13 tunela - 4 su već u prometu, a 9 ih je u izgradnji, te da je današnjim probijanjem tunela Hrasten puni profil autoceste u cijelosti "protočan".

Svi radovi obavljaju se prije određenih rokova, a u dogovoru s izvođačima razmatra se mogućnost da se neke dionice autoceste puste u promet prije zadanih rokova.

Prskalo je istaknuo da će na novim dionicama biti postavljena oko 3 kilometra burobrana, visine 5 metara - u prvoj fazi samo na "kritična" mjesta kao što su vijadukti, a u drugoj na još nekoliko mjesta.

Govoreći o tijeku radova na tunelu Vrata, Prskalo je podsjetio da je njegovu izgradnju otežao pronalazak spilje, koja se sada sanira. Kazao je da se sada radi na izgradnji tunelskog mosta i upornjaka za betonske nosače u tom tunelu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene