Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolaju Hrvatskom

Probajte prepoznati krivotvorenu novčanicu eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskom kolaju krivotvorene novčanice eura i kuna, upozorila je Hrvatska narodna banka. Na prvi pogled su identične, ali samo na prvi pogled, jer neke novčanice su krivotvorene.

Posljednjih šest mjeseci u Hrvatskoj kruži 512 komada krivotvorenih novčanica. Najviše je onih od 50 eura i 500 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija pojavile se prijevare HNB ima važno upozorenje: "Zaposlenici ne zovu telefonski građane..." Slika nije dostupna Javite policiji ako naiđete na neku OPREZ! Pojavile se krivotvorene novčanice - Kako ih prepoznati

'Kad smo zbrojili sve, otkrili smo više krivotvorenih eura nego kuna', rekao je Željko Brkić iz MUP-a. Krivotvorene kune u većini slučajeva izrađene su toliko loše da ih svatko može prepoznati, dok su euri iznimno kvalitetni. Primjerice, za krivotvorenu novčanicu od 500 eura ocjenu vrlo dobar dala je i europska središnja banka.

'Ona je povučena iz financijske institucije, iz banke. Nije je prepoznao niti šalterski službenik', rekao je Brkić. HNB stoga upozorava da postoji nekoliko metoda prepoznavanja krivotvorina.

>> Oprez: Krivotvorene novčanice kolaju Hrvatskom!

Kad novčanicu okrenete prema jakom izvoru svjetla, morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit. Na propusnom svjetlu vidi se i minijaturni trokuti s prednje i stražnje strane, i oni moraju tvoriti slovo H. Uz sve to, kod svake novčanice mora se osjetiti tekstura.

'Uočavamo da se krivotvorenih novčanica, kako kuna tako i eura, najčešće pojavljuju na području PU zagrebačke, splitsko dalmatinske i istarske. A mjesta gdje se otkrivaju su banke i maloprodaja', rekao je Zvonimir Ćorić iz Hrvatske narodne banke.

Novce stoga mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama, ne na sumnjivim mjestima. I pazite što primate, jer krivotvorine su stalno prisutne. Kazne za krivotvoreni novac su do 10 godina zatvora.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene