Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski dan broja 112

Više novca uklanjanju životinja nego HGSS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić ocijenio je danas da se za tu službu izdvaja relativno malo novca, a posebice se požalio na lokalnu samoupravu.

'Lokalne samouprave daju više novca za uklanjanje životinja s ceste nego HGSS-u', rekao je pročelnik HGSS-a komentirajući, na upit novinara, tvrdnje u medijima kako je ta služba slabo opremljena. Napisi su potaknuti najnovijom akcijom HGSS-a na Velebitu u kojoj su spasioci nadljudskim naporima danima tražili unesrećene.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Ilustracija Ljubav je kriva?! ''Štene je letjelo 10 metara u daljinu'': Žena koja baca životinje kroz prozor ponovno ima psa

Prizmić je naglasio kako 'nije nezadovoljan' novčanim izdvajanjima države, ali je i pozvao da se pomoć još malo ubrza. Pročelnik HGSS-a dao je izjavu nakon svečanog potpisivanja ugovora o davanju na korištenje HGSS-u dijela Vojarne 'Knez Trpimir' u Divuljama, u blizini Splita, prigodom Europskog dana broja 112. 'Riječ je o prostoru od 1047 četvornih metara u vojarni 'Knez Trpimir' koja će poslužiti i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje', kazala je Jadranka Kosor prigodom svečanog potpisivanja ugovora u Vladi.

HGSS i DUZS dobili su na korištenje dio Vojarne 'Knez Trpimir' u Divuljama, prigodom Europskog dana broja 112 Naglasivši da su prostor vojarne za HGSS i DUZS ustupili Povjerenstvo za imovinu Vlade RH i MORH-u, navela je da će i neke druge vojarne biti namijenjene za civilnu svrhu, ponajprije za stambeno zbrinjavanje hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja.

Zahvala HGSS i DUZS-u zbog spašavanja građana

Zahvalila je na svemu što HGSS i DUZS čine u spašavanju hrvatskih građana i turista te podsjetila na najnoviji slučaj potrage za avionom i pilotima na Velebitu gdje je nadljudskim naporima 200-tinjak ljudi tražilo unesrećene. Uz Dan 112, pripadnicima HGSS-a i DUZS poželjela je što manje posla i što više rezultata. Ravnatelj DUZS Damir Trut je podsjetio kako je lani na broj 112 bilo oko 1,7 milijun poziva, 80 tisuća događaja, od kojih polovica složenih, 200 letova helikopterom te da je lani spašeno više od 200 života.

Na upite novinara sudjeluje li HGSS i dalje u akciji na Velebitu, Prizmić je odgovorio da su oni svoj posao odradili, ali nisu opremljeni za rad u minskim poljima te su odgovornost sada preuzeli HV i specijalne jedinice MUP-a. Potraga za nestalim zrakoplovom Cessnom s četvoricom hrvatskih pilota iz sesvetskog Aerokuluba 'Ban' trajala je šest dana, od 4. do 10. veljače, na nepristupačnom terenu Velebita. U potrazi su po ledenoj kiši i olujnome vjetru sudjelovali pripadnici HGSS-a i MUP-a uz potporu helikoptera HRZ-a. Ostaci zrakoplova pronađeni su jučer u vrtači dubokoj 150 metara, kod Vaganskoga vrha, na sjevernoj strani Velebita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene