Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled Ivane Pezo Moskaljov

Prisjetite se koji su najvažniji događaji proteklog tjedna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošla je noć bila noć kakva se ne zaboravlja! Olujno nevrijeme, pijavica. Veliki dio Hrvatske nemirno je spavao.

Za masovna bolovanja - otkazi

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Pregled tjedna - Barbara Golja tjedni pregled Dan žena, predizborne prepirke i Veliki brat: Teme tjedna donosi Barbara Golja

Miran san nisu imale ni stjuardese Croatia Airlinesa. Zbog masovnog odlaska na bolovanje, Uprava dijeli otkaze.
'Nema nikakvih osnova za te otkaze, Uprava i dalje tjera taj plan zastrašivanja i to nam je nečuveno. Poduzeli smo sve mjere, spremni i na sudsku borbu ako do toga dođe', kaže Tanja Mirić iz Sindikata kabinsog osoblja zrakoplova.

>> 'Radimo i od 3 ujutro i od 21 navečer, danima ne vidimo obitelj, zar je nas 200 krivo za propast CA?'

Službeni nalaz HZZO-a pokazao je da bolovanja – nisu bila lažna, već opravdana. 'Mi imamo razloga vjerovati da se radi o prikrivenoj i nezakonitoj industrijskoj akciji', jasan je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, Krešimir Kučko.

Dok je nacionalni avioprijevoznik uvjeren da se radi o prikrivenom štrajku, onaj pravi tek im slijedi. Stjuardese i piloti ne pristaju na rezanje prava.

Ministar od svega 'pere' ruke. 'Stvar kolektivnog pregovaranja je stvar Uprave. Ja vam sigurno ne ličim na Božidara Kalmetu koji će čarobnim štapićem doći i reći hura', poručuje resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Otjerali upravu Diokija

Zajedničkog jezika nema ni u Diokiju. Radnici, koji nisu dobili plaće za 7 mjeseci, otjerali su članove Uprave i – zauzeli zgradu.

>> Radnici Diokija deblokirali upravnu zgradu na Žitnjaku

'Naše jedino rješenje je isplata plaća', kaže bivši Diokijev radnik, Bojan Kovačić. Pomaka nema ni sa zasad jedinim zainteresiranim kupcem, Ivanom Čermakom. 'Sa sinikatima nemamo o čemu razgovarati. Dok ne riješimo predstečajnu na nagodbu odgovora sindikatima nemamo', tako na sindikalni uzvraća ministar financija, Slavko Linić.

Smijenjen Koračević

Loši rezultati, stajali su ovaj tjedan i šefa HEP-a, Zlatka Koračevića. No, nagađa se da nije otišao samo zbog poslovanja, već i bliskosti s Radimirom Čačićem. 'Predstavnik vlasnika je resorni ministar. Pravo mu je da bira ekipu s kojom će postići očekivane rezultate za koje je preuzeo odgovornost', kaže razriješeni predsjednik Uprave HEP-a, Zlatko Koračević. Povjerenje ministra gospodarstva, Ivana Vrdoljaka, sada ima Tomislav Šerić, navodno, blizak ministrov prijatelj. Oporba likuje. 'Stalno upozoravam na to da oni imenuju ljude po stranačkoj pripadnosti i političkoj podobnosti', poručuje predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko.

>> Smijenjen predsjednik Uprave HEP-a

Mentorstvo pod istragom

Težak tjedan i za HNS-ovu ministricu kulture. Tek što je priznala da je u sukobu interesa, jer je poduzeću u kojem je suvlasnica svojedobno dodijelila 600 tisuća kuna, našla se u novoj aferi. Doktorski rad, na kojem je ministrica bila mentorica, prijavljen je kao plagijat.

>> Mentorstvo ministrice Zlatar Violić pod istragom

'Postoje drugi profesori, obično oni koji su jači od samoga mentora i s obzirom na ljude koji su ocijenili pozitivno ovaj rad ne vjerujem da će doći do nekih prijepora', uzvraća na sve ministrica kulture, Andrea Zlatar Violić.

U potrazi za ulagačima

Država je i dalje u potrazi za investicijama, koje su podbacile.
'Do kraja godine u planu nam je otkočiti 15 projekata vrijednih milijardu eura, koji bi trebali zaposliti 2.000 radnika. Dakle, u ovoj situaciji, naročito ulaskom u EU, čak i da ne radimo ništa nešto bi se dogodilo', kazao je premijer Zoran Milanović, obraćajući se poduzetnicima na kraju turneje po Hrvatskoj u sklopu Proinvesta.

Pahor u Zagrebu

No, prepreka nema kad je u pitanju hrvatska suradnja sa Slovenijom. Borut Pahor stigao je u Hrvatsku, sada u ulozi predsjednika. Potpisao međusobnu deklaraciju, provjerio poštujemo li sporazum iz Mokrica i uživao u toploj dobrodošlici.

>> Josipović i Pahor za višu dimenziju gospodarske suradnje Hrvatske i Slovenije

Slučaj Azapović

'Niti u jednom trenutku postupanja policije prema Marku Azapoviću nije upotrijebljeno nijedno sredstvo prisile, niti preventivno, niti se žalio na policijsko postupanje'. Ovim je riječima šef policije, Ranko Ostojić, odbacio optužbe obitelji da je 18-godišnji mladić iz Županje umro nakon što je brutalno pretučen. Obitelj i prijatelji ogorčeni su nalazom unutarnje kontrole. 'Ja to ne vjerujem zato što imamo dokaze od liječnika iz vinkovačke bolnice', kaže njegova majka, Ana Azapović. Prijatelju Ivanu Totu priznao je da su ga premlatili. Rekao je što su mu radili. Kazao mu je da je dobio 20 šamara, da je morao raditi sklekove, čučati na koljenima. Nogom su ga udarali u prsa i vrat gojzericom.

>> Marko Azapović umro od trovanja tramadolom

Iako je sve sumnje, u međuvremenu, otklonio nalaz obdukcije i pokazao da se mladić otrovao anelgetikom protiv bolova – obitelj je sumnjičava. Ne odustaju od tužbe!

Živog proglasili mrtvog?

Nevjerojatna priča stiže iz sisačke bolnice! Živog su čovjeka, kaže obitelj, proglasili mrtvim! Za težak gaf optužuju liječnike.
'Dojde doktor za nekih 10-ak, 20 min, i veli: 'On je gotov. Gotov? Gotov?

'Da, gotov. Mi ništa, mi ostali drvo-kamen. I ja doktora za nekoliko idem pitat, doktore, jel vi možete te naše papire dati, mi idemo kao kući ili što? veli: E, ne možete, papiri moraju ostati sutra za obdukciju'. Ovim su riječima Jelici Malkoč u bolnici rekli da joj je suprug mrtav.

>> Inspekcija: Slučaj ‘preminulog’ pacijenta sisačke bolnice nastao zbog ‘nesporazuma u komunikaciji’

Oni sve poriču. 'Neistina je da je netko nekome rekao da je čovjek mrtav', negira optužbe pomoćnik ravnatelja Opće bolnice u Sisku, Marin Repusić.

Čačiću odbijena žalba

Više nema odgode! Radimir Čačić uskoro mora u zatvor. Vrhovni je sud odbio žalbu i tako potvrdio kaznu od 22 mjeseca za nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje Mađara. Tek kada izdrži polovicu, može tražiti izlazak na slobodu. Njegov odvjetnik Rajko Mlinarić kaže da je Čačić očekivao takvu presudu.

>> Čačić mora u zatvor: Vrhovni sud potvrdio kaznu od 22 mjeseca zatvora!

Počelo suđenje

Detalji ubojstva mlade Meksikanke prošle godine na Marjanu ponovljeni su i na suđenju Ediju Mišiću. Osumnjičenog mladić, obitelj je po prvi put vidjela u sudnici. 'Nijedna kazna nije dovoljna. Ta osoba je uništila ne samo život moje sestre, već i moj život i život moje majke i živote cijele obitelji. Ta osoba treba platiti za sve naše živote koji su uništeni', kaže brat ubijene djevojke, Emmanuel Macedo.

>> Mišić Seleninu obitelj nije ni pogledao, njezin se brat rasplakao

Pod istragom

USKOK je upao u riječku carinarnicu. Uhićeno je desetak carinika i špeditera, pod sumnjom da su uzimali mito. Lažirali su deklaracije pri uvozu robe.

Otete i zatočene cijelo desetljeće

'Pomozite mi, ja sam Amanda Berry. – Trebate policiju, vatrogasce ili hitnu pomoć? Policiju. – U redu, što se događa? Oteta sam i traže me kao nestalu 10 godina. Sada sam slobodna' Ovako je izgledao poziv službi 911. Dramatičan poziv, šokirao je američku i svjetsku javnost. Tri djevojke, nestale prije 10 godina, oslobođene su u Clevelandu. U zatočeištvu ih je vezane držao vozač školskog autobusa. Jedna od njih otmičaru je rodila dijete.

>> Na vidjelo izlaze bizarni detalji desetogodišnje otmice djevojaka

Tragedija u Genovi

Ovo je sve što je ostalo od kontrolnog tornja u Genovi, jednoj od najprometnijih talijanskih luka. Teretni brod zabio se u betonsku obalu. Za sedmoricu radnika, nije bilo spasa. Uvjeti za plovidbu bili su idealni. Navodno je zakazao motar.

>> FOTO Rusija na Crvenom trgu pokazala mišiće, Putin nadgledao prelet 68 aviona

Ruska vojna moć

Velikom paradom na Crvenom trgu Rusija je svijetu demonstrirala svoju vojnu moć. Bio je to njihov podsjetnik na pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Velika fešta

Iako se Sveti Duje slavio pod kišobranima, veselo i živo bilo je u gradu pod Marjanom. Splitski šušur i domaće delicije, malo je tko zbog kišnih kapi – propustio. A jesen usred proljeća nije zasmetala ni ovim mladencima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene