Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled godine

Prisjetite se kako je u Srbiji dočekana presuda generalima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Događaj koji je definitivno najviše obilježio Hrvatsku u 2012. godini oslobađajuća je presuda generalima Gotovini i Markaču. Evo kako su presudu dočekali naši istočni susjedi.

 

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Mnogi će reći kako je 16.11.2012. godine započelo novo doba za Hrvatsku. Taj su dan na slobodu pušteni hrvatski generali Mladen Markač i Ante Gotovina koji su prethodno bili optuženi te nepravomoćno osuđeni na 18, odnosno 24 godine zatvora zbog ratnog zločina.

Odmah po oslobađajućoj presudi generali su se Vladinim zrakoplovom uputili prema Hrvatskoj gdje su ih s oduševljenjem dočekale stotine tisuća ljudi na glavnim gradskim trgovima i ulicama. 'Dečkima tamo nije ni bilo mjesto', rekli su tada njihovi prijatelji, a svi su se složili kako je Hrvatska ovom presudom ušla u jedno novo doba, budući da je presudom srušena i optužnica protiv Oluje kao udruženog zločinačkog pothvata.

'To je shvaćanje Boga i pravde u dva naroda'

No, istovremeno, čini se kako smo ušli i u novu fazu odnosa s istočnim susjedima. Vijest o oslobađajućoj presudi u Srbiji je, očekivano, dočekana s velikim negodovanjem. Presudu je među prvima komentirao srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić koji je zaključio kako će ona 'otvoriti stare rane'. 'Sad je posve jasno kako je tribunal donio političku, a ne pravnu odluku', rekao je Nikolić. Podsjetimo i na Nikolićevu reakciju na Gotovininu izjavu u kojoj je izbjegle Srbi pozva da se vrate u Hrvatsku. Što hoće - da se okupe i da ih još jednom protjera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu.

Usuđujem se reći - to vam je shvaćanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - u srpskom i u hrvatskom. Kad je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića za Srebrenicu, nismo čekali ni da bude osuđen, donijeli smo rezoluciju u Skupštini o osudi zločina. Naša vlada je uhitila Mladića i odvela ga u Haag. Znam, to je bio zločin i nikada neću reći da nije. Hrvati znaju da je zločin počinjen u 'Oluji' strašan, da će ih gristi dok su živi, ali slave što nitko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda strijeljao svoje pojedince koji mu kažu - stanite, ljudi, pa to je bio zločin', rekao je Nikolić u intervjuu za srbijanski Kurir.

>> Srbijanski predsjednik: Ova odluka tribunala otvorit će stare rane

Oštar je bio predsjednik Republike Srpske. 'Šešelja drže deset godina u Den Haagu i on nije imao nikakvu zapovjednu odgovornost, a ljudima koji su izravno zapovijedali zločinima daju se oslobađajuće presude', s negodovanjem je presudu komentirao i Milorad Dodik, a negativnim se komentarima pridružio i srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević koji je presudu nazvao 'skandaloznom i pravno neshvatljivom'.

'Crveni tepih za ubojice Srba'

Ulje na vatru postupno su dolijevali srpski mediji koji su gotovo nevjerojatnim naslovima popratili priču o oslobađanju generala Markača i Gotovine. Neki su pisali o skandaloznoj odluci Haškog suda dok su drugi išli toliko daleko te tekst o povratku generala naslovili 'Zločince dočekali kao heroje' i 'Crveni tepih za ubojice Srba'.

Takav stav srbijanskog državnog vrha i medija razbuktali su strasti među građanima Srbije, pa je dio njih odlučio na sasvim neprimjeren način pokazati što misle o oslobađajućoj presudi. Manja skupina pristaša Srpske radikalne stranke je dan nakon presude zapalila hrvatsku zastavu nakon prosvjeda ispred Predsjedništva Srbije. Pritom su se okomili i na predsjednika Nikolića skandirajući 'Tomo ustašo' te pozivali na oslobađanje Vojislava Šešelja skandirajući 'Sloboda Šešelju'.

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je kako će presuda imati teške posljedice po proces pomirenja u regiji te kako su njome potvrđeni 'dvostruki standardi tog suda i međunarodne zajednice u odnosu prema zločinima na području bivše Jugoslavije'.

Twitter 'fajt' Mišetića i Jeremića

Vrlo neprimjerena reakcija na oslobađajuću presudu stigla je i od Vuka Jeremića, predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. I to na kakav način.
'Da li biste prihvatili da mi budete advokat prilikom potencijalne tužbe za klevetu?', upitao je putem svojeg Twitter profila Jeremić odvjetnika generala Gotovine Luku Mišetića.

>> Žestoki 'fajt' Vuka Jeremića i Gotovininog odvjetnika na Twitteru!

'Nažalost, preopterećen sam pisanjem tužbi za klevetu protiv visokog dužnosnika UN-a koji osporava presude vlastitog suda!', odgovorio mu je Mišetić. No, prepirka nije stala na tome. 'Znao sam od početka da nemam šanse da Vas dobijem, nisam Vaš tip. Nemam ničiju krv na rukama...', odgovorio je Jeremić.

'Da, niste moj tip. Zastupam samo nevine', ekspresno je odgovorio Mišetić.

'Jao izvinite, nesporazum. Na profilu Vam piše da ste bili advokat Gotovini. Nisam shvatio kao šalu, ali sad kapiram! Pozdrav, v', zaključio je prepirku Jeremić. Je li takav način komunikacije primjeren za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN-a, zaključite sami.

'Hrvati su nam održali lekciju iz dostojanstva'

No, našu, ali i srbijansku javnost najviše je iznenadila reakcija Veselina Šljivančanina. 'Čestitam Gotovini i Markaču što su na slobodi, što su došli svojoj kući, svojoj obitelji. Posebno im čestitam što ih njihova država štiti i što ih narod slavi kao heroje', rekao je Šljivančanin. 'Oni su, kao i mi, dobivali zadatke od države koje su časno izvršavali. Samo što je njihova država stala iza njih, a ovi naši su u stalnom strahu što će reći ovaj, što će reći onaj. O Hrvatima može da misli što tko hoće, ali su nam održali lekciju iz dostojanstva i trebalo bi da učimo od njih', riječi su kojima je Šljivančanin izazvao mnoge kontroverze.

>> Šljivančanin čestitao generalima: 'Hrvati su nam održali lekciju iz dostojanstva'

Negativne reakcije iz Srbije doista nisu bile nikakvo iznenađenje, no reakcija Veselina Šlijvančanina doista jest, baš kao i postupci Vuka Jeremića, a ubrzo je srbijansku javnost dočekala još jedna vijest.

Haradinaj kao sol na ranu

29. studenog Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio je bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja. Vijeće je zaključilo da nije kriv ni po jednoj točki optužnice. Podsjetimo, Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj bili su optuženi kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici. Zatočenici su zlostavljani i izgladnjivani a neki i ubijeni.

Dok je u Prištini ova vijest dočekana s oduševljenjem, u Srbiji je situacija bila potpuno drugačija. Mediji su oslobađajuću presudu novim šamarom Srbiji, a predsjednik Nikolić tu je odluku suda ocijenio kao odluku mimo pravde te da će ona, kao i neke prijašnje odluke, otežati napore u uspostavljanju mira u regiji te poništiti dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

>> Dodik: Oslobađanje Haradinaja je skandalozni pravni teror!

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukičević je kazao da je oslobađajuća presuda nekadašnjem zapovjedniku OVK-a nepravedna i da je rezultat neprofesionalne zaštite svjedoka. 'Međutim, mi moramo ostati hladne glave jer se samo tako mogu procesuirati ratni zločini i doći do pravde za žrtve', kazao je.

Milorad Dodik oslobađanje Haradinaja nazvao je 'skandaloznim pravnim terorom', a premijer Ivica Dačić, iako nezadovoljan odlukom suda ostao je hladne glave shvaćajući kakvi sljedeći potezi Srbije moraju biti. Tako se Dačić početkom prosinca sastao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem ne bi li 'spasio što se spasiti može'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene