Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzni zakon u izadi

'Neće to biti lov na ljude i vještice nego zločince'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na kontroverznom zakonu o lustraciji ipak se radi.

Sve se glasnije spominje zakon o lustraciji, a potpredsjednik Sabora, Ivan Tepeš (HSP AS) potvrdio je danas da je prijedlog zakona u izradi.

'Zakon nije gotov, o njemu se raspravlja. Treba se otvoriti javna rasprava, nije se razgovaralo ni s partnerima iz Mosta', kazao je Tepeš.

'Intencija zakona nije lov na ljude niti lov na vještice već kažnjavanje zločina i zločinaca. Ja tvrdim da je onaj tko je ubio jednog čovjeka zločinac.

Činjenica je da su za zločine iz Drugog svjetskog rata odgovarali dužnosnici NDH, da se danas vode neki procesi za Domovinski rat - Grubori, Lora, generali su bili i u Haagu, imamo procese i osude. Od 1945. do 1990. dogodili su se Bleiburg, križni put, Goli otok, ubojstva imigranata, ljudi su za pjevanje hrvatskih pjesama dobivali dugogodišnje robije, ali za to ne postoji niti jedan proces, niti jedan zločinac nije odgovarao, nema niti jedne presude. Jedan jedini proces vodi se u Njemačkoj', kazao je Tepeš.

SDP smatra da bi Zakon o lustraciji bila promašena tema.

'Hrvatskoj u 21. st ne treba političko prćkanje po povijesti već to treba ostaviti akademiji i povjesničarima. Takav zakon bi bio štetan za Hrvatsku jer bi proizveo cijeli niz postupaka pred Europskim sudom za ljudska prava. Sud je već odlučivao o lustracijama u Poljskoj i Latviji. Konkretno u slučaju Latvije odlučio je da je lustracija koja je tamo provedena 2002. godine, a osobama je bilo zabranjeno kandidiranje na izborima, bila promašena. I to zato jer je prošlo previše vremena od trenutka kada je došlo do promjene režima', kazao je Peđa Grbin.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Parlamentarni izbori Grbin: "S jedan posto proračuna moguće je podići standard građana" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Smatra da zločin mora biti individualiziran ukoliko je od njega prošlo puno vremena.

'Znači, mora se imenom i prezimenom i dokazima utvrditi da je ta osoba počinila neki zločin i onda ga kazniti. Ako će se pojedinci goniti zbog članstva u nekim organizacijama ili zato jer su obnašali neku funkciju, a ne zbog kaznenih djela, onda SDP to neće prihvatiti jer bi to stvorilo izuzetno štetne posljedice, Hrvatska bi gubila sporove i plaćala odštetu', zaključio je Grbin.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene