Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put izvan Hrvatske

Pripadnici Oružanih snaga RH otišli na vježbu Borbene skupine EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici Oružanih snaga RH (OSRH), njih 57 i pet naših borbenih oklopnih vozila tipa Patria otputovali su jutros iz Petrinje na vježbu EU u Njemačku borbene skupine Europske unije (EUBG).

Pripadnici OSRH tako će prvi put vježbovno uporabiti ta borbena oklopna vozila izvan hrvatskih granica, a sudjelovanje na toj međunarodnoj vježbi značajno je za certificiranje djelovanja u višenacionalnoj Borbenoj skupini EU čiji je Hrvatska član, dok je Savezna Republika Njemačka vodeća nacija, naglašava se.

Transport pripadnika OSRH i oklopnih vozila u organizaciji je i provedbi Zapovjedništva za potporu (ZzP) te su borbena oklopna vozila i tehnička radionica, sukladno važećim propisima koji se odnose na cestovni transport, ukrcana na transportna motorna vozila (labudice) i upućena na tu međunarodnu vojnu vježbu, ističe MORH.

Pripadnici OSRH koji će sudjelovati na vježbi većinom su pripadnici 1. mehanizirane bojne 'Tigrovi' Gardijske motorizirane brigade, opremljeni s pet borbenih oklopnih vozila pod zapovjedništvom natporučnika Krešimira Kršinića. Riječ je o stožernim časnicima iz zapovjedništva mehanizirane satnije OSRH, koja će u EUBG djelovati u sastavu njemačke manevarske bojne, te pripadnicima jednog manevarskog voda, koji će biti u sastavu spomenute hrvatske satnije. Uz njih, u Njemačku su upućeni i logistički specijalisti 'Tigrova', te njihovi kolege iz Zapovjedništva za potporu, navodi u današnjem priopćenju MORH. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno'' Slika nije dostupna Više od 31.000 vojnika iz 24 zemlje MORH: Oružane snage RH sudjelovat će na najvećoj multinacionalnoj vojnoj vježbi u Poljskoj

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene