Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od nuklearnog rata

Ministarstvo reagiralo na navalu na jod: "Razumljiva je zabrinutost, ali nema razloga za samoinicijativno uzimanje"

Traži se jod - 2
Traži se jod - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Povećana je potražnja u ljekarnama, a šire se i (dez)informacije na društvenim mrežama o kalijevom jodidu, a sve u strahu od nukelarnog napada. Oglasilo se i Ministarstvo zdravstva.

"Nastavno na povećanu potražnju građana za jodom, kalijevim
jodidom i sličnim proizvodima, Ministarstvo zdravstva apelira na građane da ni u kojem slučaju samoinicijativno ne uzimaju tablete kalijeva jodida i slične pripravke joda obzirom da mogu potencijalno ozbiljno narušiti vlastito zdravlje", navode. 

Pročitajte i ovo Doček ranjenika iz Ukrajine - 2 treća skupina Stigli ukrajinski ranjenici, ovi su najteži dosad Prizori iz grada Ulične borbe VIDEO Dramatični prizori iz grada koji zauzimaju Rusi, traje evakuacija: "Situacija je strašna"

Kažu kako je razumljiva je određena zabrinutost građana zbog rata u Ukrajini, no naglašavaju da su stručne službe pripravne za sve rizike koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje građana.

"U ovom trenutku nema razloga za uzimanje jodnih preparata", naglašavaju i pojašanjavaju njihovu funkciju.

"Napominjemo da se tablete kalijevog jodida koriste za sprečavanje unosa radioaktivnog joda samo za prevenciju razvoja eventualog karcinoma štitnjače te ne preveniraju druge učinke zračenja na organizam. Pritom je važno naglasiti da je uzimanje kalijevog jodida
jedino učinkovito nekoliko sati prije ili unutar 6 sati nakon izloženosti zračenju te se u pravilu treba primijeniti samo jedna doza kalijeva jodida, pri čemu zaštitni učinak traje oko 24 sata.

Iz navedenih razloga, struka apelira na građane da ne uzimaju jodne preparate na svoju ruku, odnosno bez preporuke nadležnih službi, jer ovaj lijek nije namijenjen samoinicijativnom korištenju, a preventivno, nestručno uzimanje joda nije učinkovito te može izazvati ozbiljne posljedice na rad štitnjače i alergijske reakcije", kažu.

Pojašnjavaju i što je s onima iznad 40 godina. 

"Profilaksa se ne preporučuje u osoba starijih od 40 godina, jer je ustanovljeno da u ovoj populaciji ne postoji povećan rizik od raka štitnjače nakon izloženosti radioaktivnom jodu, a rizik od nuspojava povezanih sa stabilnim jodom povećava se s godinama", zaključuju u Ministarstvu.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene