Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedva da se pokriju i troškovi

Prinosi izvrsni, a cijena nikakva: Jeftine uvozne lubenice "pojedu" slasne domaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toplo ljeto ne samo da ide na ruku našem turizmu, već i uzgajivačima lubenica. Zbog visokih temperatura berba je počela ranije no ikada. Prinosi su izvrsni, od Doline Neretve do Slavonije. Lubenicu uzgajaju čak i u Gorskom Kotaru. No, umjesto zarade, zbog niske otkupne cijene proizvođači lubenica jedva pokrivaju troškove proizvodnje.

Posljednje lubenice beru se u okolici Vinkovaca. Završetak berbe praćen je i pjesmom. Dok berači slave, gazda Pivek, kako ga radnici od milja zovu, muku muči kamo će - s ubranim lubenicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika promjena Piloti više nemaju najveću plaću u Hrvatskoj, jedno je zanimanje puno bolje plaćeno Slika nije dostupna 'Minska polja' VIDEO: 'Crvena prijetnja' - na farmama eksplodirale lubenice

"Cijena je za sada kunu na tržištu. Međutim, čak se ni ne vrši otkup. Tako da ćemo mi proizvođači možda pristati i na niže cijene, zato što nećemo imati izbora i nećemo imati kud sa svojom robom", kaže proizvođač lubenica Ivan Stepić.

Na tone domaćih lubenica odoše u bescijenje. S kunom se jedva mogu pokriti troškovi proizvodnje. Ivan je ove godine proizveo oko 400 tona.

"Prošle godine nisam uspio naplatiti sve, pa sam uzeo repromaterijal. Možda sam čak i malo povećao proizvodnju. Uložio sam sve. Iz tog novca sam napravio veresiju. Tako da mi je ipak lakše nego onome tko se zadužio u banci", kaže g. Stepić.

Za razliku od Ivana koji ovisi o otkupljivačima, mali proizvođač Gani Ramadani iz Vrbovskog sve svoje lubenice proda - na kućnom pragu.

Da lubenice uspijevaju u oštrijoj klimi Gorskog Kotara Ganiju mnogi ne vjeruju.

"Ovo vrijeme i klima malo odgovaraju gdje ja živim. Onda mi je to čudno. Lubenice kod nas ne rastu. Tamo na sjeveru Češke", sumnjičava je češka turistkinja Alena Čvančara.

Tko ne vjeruje, pozvan je u Gorski Kotar u berbu lubenica.

"Ja ovim putem pozivam građane da mogu doći kod nas i sami brati na njivi", kaže Gani. 

I dok će jedni u berbu iz razonode, na drugom kraju Hrvatske lubenice beru iz potrebe. Među beračima je najviše žena. A lubenice - kapitalci od 10 i više kilograma.

"NIje teško. I sami sebi se čudimo što mi možemo sve", kaže beračica Karolina Vildman.

Nakon napornog rada osvježenje - tek ubrana, još uvijek dovoljno hladna, mirisna i slatka slavonska lubenica.

"Grci i Španjolci u Hrvatsku plasiraju svoje viškove"

"Prava je zapravo šteta i nesreća ove naše krasne domaće lubenice što ona dozrijeva upravo u ono vrijeme kad se Grci i Španjolci rješavaju svojih viškova. Njima završava berba, oni čiste svoje njive i sav taj višak plasiraju ovdje po vrlo niskim cijenama. Dok oni dobro zarađuju, naši proizvođači jedva uspijevaju pokriti troškove proizvodnje. Samo prošle godine Hrvatska je proizvela oko 20.000 tona lubenice, a uvezla je čak 15.000 tona", izvijestila je za Dnevnik Nove TV reporterka Anita Martinović. .

No, unatoč tome ovdje se već tradicionalno slavi kraj berbe.

"To je tradicionalno, bavimo se s lubenicama već 15 godina i već 10-ak godina je ova tradicija - kad završimo svi dođu, radnici i svi i dijelimo džabe lubenice. S malo votke sve začinimo i s raznim našim proizvodima počastimo sve i koliko god cijena bila niska ovo se ne može platiti - svi su sretni i svima je lijepo", rekao je proizvođač Mario Stepić

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene