Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Primorac: Država će plaćati diplomske studije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac rekao je, upitan za komentar o prosvjedima studenata najavljenima za 7. svibnja, da je Ministarstvo već iznjelo stav o onome što studente zanima, odnosno da će država plaćati diplomske studije te da je protiv smanjenja kvota.

Ostala pitanja moraju rješavati oni koji su za njih nadležni, jer Bolonjski proces provode svi fakulteti i sveučilišta, ustvrdio je Primorac. Istaknuo je da je Bolonjski proces važan jer je alarmirao cijeli niz promjena, veliko proračunsko povećanje i zapošljavanje na sveučilištima i institutima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar demantira Fuchs: Nikakav namještaj nije kupovan za Ministarstvo Slika nije dostupna 'Linearni model' Studenti odbili prijedlog ministra Primorca

Govoreći o nedavnim prosvjedima učenika zbog državne mature Primorac je ponovio da je za odgodu državne mature odgovorna cijela vertikala, od nastavnika do ministarstva. Nitko se nema pravo izvlačiti iz tog procesa, to trebaju svi javno reći, ispričati se, nakon toga podvući crtu i ići dalje, ustvrdio je Primorac, dodavši da nema osobe koja je uključena u hrvatski obrazovni sustav, a da nije odgovorna, uključivši i medije.

Ustvrdio je da nije bio problem tehničke provedbe državne mature, već sustava informiranja učenika koji, rekao je, ide od ravnatelja i nastavnika, a 'formiran je i kroz strah jer rezultati državne mature vam već nakon tri-četiri dana govore tko je tko u hrvatskom školskom sustavu'.

Primorac je rekao da bi se učenici ubuduće trebali uključiti u stručna tijela u Ministarstvu, kako bi sudjelovali u osmišljavanju i popravljanju pogrešaka koje su se događale.

On drži da će se do 2010., kada će se provesti državna matura, ispraviti i diskriminacija prema učenicima strukovnih škola, koji su je, prema bivšem zakonskom prijedlogu, trebali polagati godinu dana nakon gimnazijalaca.

Komentirajući ovotjedne prosvjede učenika rekao je da je to bilo pitanje istine i da su 'djeca bila u pravu', ali da izlazak na ulice s bilo kojim drugim motivom ne bi prošao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene