Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u MORH-u

Primali i plaće i mirovine i tvrde: 'Nitko nije prekršio zakon'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skandal u Ministarstvu obrane. Otkriveno je 40-ak djelatnih vojnih osoba koje su više od 13 godina primale i plaću i mirovinu.

Unatoč mirovinskim naknadama za tjelesnu nesposobnost obavljali su sve redovne vojne poslove i za to primali plaću. Neki su čak sudjelovali i u mirovnim misijama u Afganistanu. Ima među njima visokih časnika i bivših generala.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Jednokratno novčano primanje za umirovljenike, Ilustracija Jednokratna pomoć Dobra vijest za umirovljenike: Uskoro na račune sjeda novac, provjerite koliko

>> MORH-ovo objašnjenje zapošljavanja djelatnika nakon prestanka radnog odnosa

Među prozvanima za dugogodišnja dvostruka primanja u MORH-u je i umirovljeni general Josip Stojković. Tvrdi sva rješenja koja je o tjelesnim oštećenjima dobio, imao je i MORH koji ga je unatoč tome ostavio na redovnom radnom mjestu. 'Sva rješenja su data i nama i Ministarstvu obrane', kaže Stojković.

Umirovljeni general bez obzira na radna ograničenja u mirovinu nije želio. 'Uzeo sam pušku, otišao u Bljesak, u Oluju s hepatitisom. Stavio svoju glavu za Hrvatsku tamo gdje je trebalo i ostao sam raditi jer sam želio raditi. Nitko nije prekršio zakon. Nitko nije lažirao invalidnost', tvrdi Stojković.

Pomoćnica ministra obrane ipak sumnja da je počinjena šteta od 30-ak milijuna kuna.

'Oštećen je najvjerojatnije državni proračun. Zato što su osobe primale više primanja nego što bi bilo realno', kazala je pomoćnica ministra obrane Višnja Tafra koja ne želi nagađati je li bila riječ o namjernom ili slučajnom propustu unutar MORH-a.

'Osnovna greška se dogodila u sustavu personalnog upravljanja koje, ako je imalo informaciju, nije napravilo postupak koji je trebalo. A to znači da te osobe nije uputilo na procijenu preostale radne sposobnosti', kaže Tafra.

Dvostruka primanja unatrag 13 godina događala su se u mandatima 4 ministara obrane. Jozo Radoš, kao i ostali, tvrdi da za to nisu znali.

'Da sam to znao onda bih nešto poduzeo. prema tome mi nismo imali takva saznanja u to vrijeme', kazao je Radoš.

Vrhovni zapovjednik Ivo Josipović zahtijeva čiste račune. 'Vrste privilegija koje nemaju ni moralno ni ekonomsko uporište treba otkloniti', drži Josipović.

MORH će se sada napokon povezati sa Zavodom za mirovinsko osiguranje kako bi pročešljao sve djelatne vojne osobe.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene