Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evakuirane kuće

Prijeti opasnost izlijevanja Save

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sava je probila nasip i izlila se u selu Drenje Brdovečko kraj Zaprešića.

Ceste su poplavljene, a nekoliko kuća već je evakuirano. Zbog obilnih kiša praćenih naglim otapanjem snijega Sava je brzo nabujala. Lokalna vatrogasna društva i djelatnici hrvatskih voda saniraju područje. Štefica Spiess, vlasnica poplavljenog parka, rekla je kako je voda tekla i sve poplavila. 'Naše terase, naš park, sav opsao je uništen. Boli me ali što ćemo moram ići dalje', kaže vlasnica parka. Nema straha kod nas mi se ne bojimo ništa, mi imamo jesti i piti, a znamo i plivati, tako da nema problema za nas' kazao je, Ivan Zorvas, vlasnik poplavaljene kuće. Miljenko Kolarić, DVD Laduč ističe kako još nije velika opasnost, ali još se ne zna što noć nosi, jer ako vodostaj u Sloveniji poraste, onda bi moglo doći do velikih  opasnosti. Zbog velikih količina oborina u Sloveniji i Hrvatskoj i ekstremno visokih temperatura za ovo doba godine došlo je do naglog topljenja snijega i visokih voda na rijeci Savi i svim pritokama, priopćio je danas Državni centar za obranu od poplava.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Save visok vodostaj VIDEO Pogledajte kako je jutros izgledala Sava u Zagrebu Visok vodostaj rijeke Save Zbog obilnih kiša FOTO/VIDEO Pogledajte kako izgleda Sava u Zagrebu, porastao vodostaj

U priopćenju se ističe da Hrvatske vode i sva vodnogospodarska društva koja su u Državnom planu obrane od poplava provode propisane mjere obrane od poplava. Podsjeća da su pripremno stanje Hrvatske vode uvele redovne mjere obrane od poplava za rijeke Kupu, Unu i Savu, a izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su prije dva dana za Kupu. Državni centar za obranu od poplava u priopćenju napominje da je slovenska agencija za okoliš jučer u u 21 sat najavila da se danas u jutarnjim satima očekuje ekstremno veliki vodni val Save na razini od 3000 metara prostornih u sekundi (m/sec) na ulaznom profilu Save u Hrvatsku. 'Pojavom tako velike protoke aktivira se preljev Jankomir jer Savom kroz Zagreb može proteći 2600 m3/sec. Višak vode se preko preljeva upušta u Oteretni kanal Odra', napominje Državni centar za obranu od poplava te ističe kako su zbog toga od jučer do početka pada vodostaja zatvoreni svi putni prijelazi preko Oteretnog kanala Odra.

Zagreb nije ugrožen, ali nizvodno može biti plavljenja

Državni centar za obranu od poplava napominje kako količina od 2600 m3/sec, koja protiče kroz Zagreb ne može ugroziti grad, ali može izazvati plavljenja nizvodno od Zagreba. Kako se to ne bi dogodilo, jučer u 13 sati otvorena je ustava Prevlaka, kroz koju se upušta 200 m3/sec u retencije Žuticu i Lonjsko polje. Opadanje vodostaja u Jesenicama očekuje se večeras, a maksimalni vodostaj u Rugvici sutra ujutro. Maksimalni vodostaj u Jasenovcu očekuje se u ponedjeljak navečer, ističe Državni centar za obranu od poplava. (I.S./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene