442829
442829
442829
442829
442829

RASKOL U HSS-U? 'Ovakve će odluke izazvati velike potrese'

  • , 09.07.2016., 21:49
  • Autor:
  • komentara

HSS-u prijeti raskol. Bivši i sadašnji predsjednik o koaliciji sa SDP-om imaju dijametralno suprotne stavove. Branko Hrg stoga najavljuje mogućnost izlaska iz HSS-a.

 
 
 
 
Burno u HSS-u zbog suranje sa SDP-om (Video: Dnevnik Nove TV)
Burno u HSS-u zbog suranje sa SDP-om (Video: Dnevnik Nove TV)

Dojučerašnja najljuća protivnica HSS-ove suradnje sa SDP-om, Marijana Petir šuti već dva dana. A metkovskom Jambi nova koalicija je itekako prihvatljiva. Iako je većina bila za koaliciju sa SDP-om, ima i nezadovoljnika. Bivši predsjednik, Branko Hrg kaže kako nije jedini.

'Ovo nije dobro i da je sigurno članstvo jako, jako podjeljeno ovim odlukama i da će one izazvati sigurno velike potrese i poremećaje. Znam da već sada ima onih koji kao najavljuju da će vratiti knjižice', rekao je Hrg.

Vraćanja knjižica novi šef stranke se ne boji.

'Nitko nije na silu u stranci. HSS je spao na najniže grane u povijesti zahvaljujući politici Branka Hrga i svih onih koji bi sada htjeli ili trebali ili hoće izaći tako da to ovisi o njima. Oni su svoje političke sposobnosti pokazali u zadnje četiri godine', kazao je Krešo Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke.

Prema posljednjem istraživanju, HSS uživa tek 1,5 posto potpore birača. Suradnja sa SDP-om zato je, kaže, logična. Razlog je to i zbog kojeg Beljaku s juga zemlje stiže ljubavna poruka.

'Ja sam bio onaj koji nije glasao za tebe, ja sam bio onaj koji je lobirao protiv tebe kad su bili prije tri mjeseca predsjednički izbori, ja se kajem i žao mi je, nisam bio u pravu i sretan sam jer si ti izabran, jer si ti lider. Ja te obožavam i ja te volim, ali nisam gej', poručio je predsjednik HSS-a dubrovačko neretvanske-županije, Stipe Gabrić Jambo.

Marijana Petir, pak, već danima šuti. No, njezini stavovi o politici SDP-a vrlo su jasni.

'Oni predstavljaju smrt za hrvatsko selo, za hrvatskog seljaka i to je postalo apsolutno neodrživo', kazala je ranije HSS-ova europarlamentarka, Marjana Petir.

SDP i HSS posljednji put surađivali su prije 16 godina, odnosno 2000. godine. Tri godine kasnije, 2003. HSS se okreće HDZ-u. Surađuju i 2007. 2011. u izbornu bitku ulaze samostalno i ostvaruju najgori rezultat u povijesti stranke. Na izborima prošle godine nadu ponovno polažu u HDZ.

Hrg bi i dalje s HDZ-om, smatra kako HDZ-u uopće nisu dali šansu. Tvrdi i da neće biti na njihovoj izbornoj listi. A zbog svojih istupa spreman je i na sakcije.

'Ja mislim, ako on smatra da me treba izbaciti iz stranke, ja se neću žaliti', rekao je bivši predsjednik HSS-a, Branko Hrg.

'Ja sam čovjek koji vjeruje u demokraciju, vjerujem u različita mišljenja i ne mislim povlačiti nikakve sankcije', poručuje sadašnji predsjednik stranke, Krešo Beljak.

A s kim će HSS-ov bivši predsjednik dalje, još je neizvjesno.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se