Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Resocijalizacija i odgoj

Prijedlog zakona o izvršavanju sankcija maloljetnicima donio potporu u Saboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi danas su pozdravili donošenje novog zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje, ističući potrebu da prioritet tih mjera prema maloljetnicima treba biti njihova resocijalizacija i preodgoj.

Prema prijedlogu u prvom čitanju, razgraničuju se nadležnosti Ministarstva socijalne skrbi i mladih te Ministarstva pravosuđa u izvršavanju odgojnih mjera.

Tako bi u nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih bilo izvršavanje odgojnih mjera: posebne obveze, upućivanje u disciplinski centar, pojačana briga i nadzor, pojačana briga i nadzor uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi, upućivanje u odgojnu ustanovu i upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu.

U nadležnosti Ministarstva pravosuđa bilo bi izvršavanje odgojne mjere upućivanja u odgojni zavod i kazne maloljetničkog zatvora. Sankcije izrečene maloljetnicima u prekršajnom postupku - odgojne mjere, kazne maloljetničkog zatvora i zaštitne mjere - obavljao bi centar za socijalnu skrb na čijem se području nalazi prebivalište, odnosno boravište maloljetnika.

Poslove upućivanja maloljetnika u odgojni zavod, obavljao bi sudac izvršenja, u pravilu prema prebivalištu odnosno boravištu maloljetnika. Vesna Fabijančić Križanić (SDP) kazala je kako je novi zakon u potpunosti okrenut prema maloljetnicima, s ciljem njihove resocijalizacije nakon izrečene odgojne ili, iznimno, zatvorske mjere. Predloženi zakonski okvir, istaknula je, čini potrebnu ravnotežu između prevencije i represije, a razgraničenje nadležnosti doprinosi učinkovitosti sustava.

SDP-ova zastupnica pozdravila je odredbu po kojoj će maloljetnik tijekom izvršavanja kazne maloljetničkog zatvora biti smješten s drugim maloljetnicima, a iznimno, u slučaju kada u kaznionici nema drugih maloljetnika ili je to potrebno iz razloga njegove sigurnosti, s mlađim punoljetnim osobama.

Propisano je i da u prostoriji u kojoj maloljetnik boravi za vrijeme izvršavanja kazne maloljetničkog zatvora ne smije biti više od tri zatvorenika. Donošenje novog zakona pozdravila je i Ana Lovrin (HDZ), ističući kako zakonska rješenja idu u prilog potrebi da se na maloljetnike djeluje odgojno.

Zauzela se da sustav prema maloljetnicima ide s posebnim, pojedinačnim programom postupanja koji je utemeljen na procjenama stručnjaka, a kako bi, osim kažnjavanja, primarna zadaća bila resocijalizacija i preodgoj za budući život. Da predloženi zakon predstavlja poboljšanje u odnosu na važeći smatra i Igor Češek (HDSSB) koji je pozvao na jači angažman države i društva na suzbijanju maloljetničke delikvencije koja je zadnjih godina, upozorio je, uzela maha.

Zastupnici su kratko raspravili i prijedlog zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za projekt 'Financiranje vodno-komunalne infrastrukture'. Raspravljena su i predložena potvrđivanja sporazuma između hrvatske i njemačke vlade o predaji i prihvatu osoba kojih je boravak nezakonit te sporazuma s Vijećem ministara Albanije o uzajamnoj pomoći u slučaju katastrofa i velikih nesreća. (Hina)

Pročitajte i ovo Novi i stari zastupnici - 3 Prvi put sjeli u saborske klupe Nova lica u Saboru: "Uzbuđenje postoji, nastojat ćemo biti što bolji" Izbor predsjednika Sabora Izbor predsjednika Sabora VIDEO Ovih šestero zastupnika glasalo je protiv Gordana Jandrokovića

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene