Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO JE SVE DAO POTPIS

DOMOLJUBNA KOALICIJA U 6 TOČAKA OBJASNILA ZAŠTO TRAŽE OPOZIV PREMIJERA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Tihomiru Oreškoviću podnijela su 42 zastupnika

Na stranicama Hrvatskog Sabora objavljen je dokument s potpisima zastupnika koji podnijeli prijedlog Hrvatskom Saboru da nakon provedene rasprave donese odluku o iskazivanju nepovjerenja predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Tihomiru Oreškoviću.

Pročitajte i ovo Glasanje u Saboru - 14 peglale se kartice Objavljeni troškovi zastupnika - stanovi, putovanja, automobili: Pogledajte koji su najviše potrošili Slika nije dostupna Što kaže matematika? LOV NA 76 GLASOVA Analiza Dnevnika Nove TV - Tko bi i kako mogao glasati u Saboru?

Miroslav Tuđman potvrdio nam je da ništa nije potpisao. Nije bio ni na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a. 'Sve što imam reći – reći ću u stranci', poručio je. Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku Vlade Republike Hrvatske podnijela su 42 zastupnika:

Željko Reiner, Ivan Šuker, Josip Borić, Ante Župan, Josip Bilaver, Pero Ćorić, Tomislav Čuljak, Ivan Tepeš, Željko Fiolić, Damir Felak, Josip Đakić, Miro Totgergeli, Ante Sanader, Žarko Tušek, Stevo Culej, Jospi Križanić, Anđelko Stričak, Goran Marić, Nada Murganić, Marijan Kustić, Margareta Mađerić, Domagoj Milošević, Darko Milinović, Ljubica Maksimčuk, Marija Budimir, Blaženko Boban, Dražen Bošnjaković, Gordan Jandroković, Petar Škorić, Ivan Šipić, Pero Ćosić, Antun Vidaković, Franjo Lucić, Dražen Barišić, Jasen Mesić, Sanja Putica, Ivan Radić, Andrija Mikulić, Lucian Vukelić, Branko Bačić, Josipa Rimac i Božo Ljubić.

6 točaka

Zastupnici Domoljubne koalicije, točnije HDZ-a i HSP-AS-a, njih 42, razloge za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, pobrojali su u šest točaka i predložili Hrvatskom saboru da mu iskaže nepovjerenje.

Oreškoviću zamjeraju da se suprotno obećanjima, nije bavio gospodarstvom, socijalnim pitanjima, otvaranjem novih radnih mjesta..., nego kardoviranjem u represivnom aparatu, "držao je političku napetost u državi u interesu stjecanja osobne političke moći, a kad je trebalo održavati važne sjednice Vlade, odlazio u SOA-u na razgovore o kojima nije želio ništa reći svojim potpredsjednicima, ni ministrima".

Spočitavaju mu da je, otkazivanjem sjednice Vlade pola sata prije početka, bez da je članove Vlade upoznao s razlozima, "uz nevjerojatnu razinu političke neodgovornosti" pokazao i da ne razumije ustavni poredak države, njen parlamentrani politički sustav, to jest da "predsjednik Vlade nije kancelar".

"Ovakvim svojim ponašanjem, doveo je u pitanje funkcioniranje cjelokupne izvršne vlasti", ističu predlagatelji opoziva.

Pokušaj kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata

Orešković je otkazujući sjednicu Vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, "svjesno od te Agencije napravio politički faktor u Republici Hrvatskoj što je nevjerojatno za jedno demokratsko društvo", navode zastupnici i poručuju da je taj potez može tumačiti i kao uvod u pokušaj "kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata".

Zastupnici vladajuće koalicije Oreškovića prozivaju za "potpunu odsutnost volje" da surađuje s predstavnicima političkih snaga koje su mu dale povjerenje da vodi Vladu, u prilog čemu navode da je tražio ostavke lidera stranka o čijoj podršci ovisi njegov mandat.

"To je dovelo do nefunkcioniranja Vlade na čijem je čelu Orešković, a njegova odgovornost za to kao njezinog prvog čovjeka je najveća", poručuju zastupnici.

"Zbog takvog neodgovornog političkog ponašanja, kao i činjenice da Orešković, kao osoba bez političkog legitimiteta traži ostavke ljudi koji su ga izabrali, ugroženo je funkcioniranje države i njezina financijska stabilnost", zaključuju 42 zastupnika i zbog svega navedenog predlažu Saboru da nakon provedene rasprave iskaže nepovjerenje predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću.

Prijedlog o iskazivanu nepovjerenja Oreškoviću u saborsku je proceduru 'ušao' u utorak poslijepodne, očekuje se da će u srijedu ujutro, kad Sabor nastavlja plenarni rad, biti uvršten na dnevni red zasjedanja.

Na zahtjevu za opoziv nema potpisa koalicijskih partnera iz HSLS-a, HSS-a, BUZ-a i stranke Milana Bandića. Od HDZ-ovih zastupnika zahtjev nisu, među ostalim, potpisali Miroslav Tuđman, Damir Krstičević, Ivan Anušić, Željko Dilber, Željko Glasnović, Stjepan Pintarić, Sandra Jakelić. Za pokretanje opoziva potreban je 31 potpis. (M.G.Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene