Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sređivanje obiteljskog života

Dobre vijesti za sve buduće roditelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktiva Europske komisije razmatra prijedlog o roditeljskom dopustu od najmanje četiri mjeseca i deset slobodnih plaćenih dana za očeve, nakon rođenja djeteta. Izgleda kako se Hrvatska s tim prijedlogom ne slaže u potpunosti, u svoju obranu se hvale projektom e-novorođenče, koje bi trebalo zamijeniti pustu papirologiju prijave rođenja djeteta.

Izlazak iz bolnice za roditelje znači i muku po administraciji. Ali i trošak novca i vremena.

Pročitajte i ovo Ohad Munder poletio ocu u zagrljaj bio u zatočeništvu hamasa VIDEO Pogledajte dirljivi trenutak u kojem je oteti dječak nakon sedam tjedana poletio ocu u zagrljaj Tomislav Stipan Troskot Nulto stanje Otac Zvonimira Troskota ima kućicu u parku prirode: "Svi koji imaju te pomoćne objekte, nitko nema takav dokument"

Obilazi se od pet do šest adresa. Matični ured, pa MUP, gdje se prijavljuje prebivalište, ali i izdaju dokumenti. Zatim HZZO, pa po olakšicu u Poreznu upravu. U gradsku upravu, ako je daju, po naknadu, a po dječji doplatak na Zavod za mirovinsko osiguranje.

Projekt e-novorođenče trebao bi zamijeniti papirologiju. I omogućiti prijavu djeteta od kuće. Ministar uprave je optimističan.

"Mi ćemo već uskoro omogućiti da se ne obilaze tri instutucije: matični ured, mup i hzzo. Time ćemo uštediti 80 kuna takse, odnosno biljega", kaže Lovro Kuščević, ministar uprave.

A do kraja iduće godine, papirologija za prijavu djeteta odlazi u povijest.

Potrebno je imati račun e-građani, token, ali i novu osobnu iskaznicu.

A novosti bi moglo biti još - prihvati li se direktiva Europske komisije. Najmanje četiri mjeseca obveznog roditeljskog dopusta za očeve. Deset slobodnih plaćenih dana nakon rođenja djeteta. Pet dana i za brigu o bolesnom rođaku.

Hrvatska je svoj stav poslala Briselu.

"Mi pozdravljamo sve inicijative, u kojima se zastupa ravnopravnost spolova i sređivanje našeg poslovnog i obiteljskog života, ali treba voditi računa i o našem zakonodastvu", kaže Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva demografije.

Poslodavci su bez komentara. U Hrvatskoj je malo očeva iskoristilo pravo na roditeljski dopust. Prošle godine tek 1215, za razliku od 32 i pol tisuće žena.

Kako bi prošao prijedlog komisije o novostima za očeve, moraju ga prihvatiti sve zemlje članice. No mnoge se s direktivom već ne slažu u potpunosti. Među njima, čini se, i Hrvatska.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene