Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komunikacija u Mezapotamiji

FOTO Pogledajte što su ove kugle otkrile znanstvenicima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači koji proučavaju kugle od blata iz Mezopotamije otkrili su nove tragove izgubljenog koda koji je korišten za čuvanje informacija 200-injak godina prije nego je za to izmišljeno pisanje.

Kugle gline predstavljaju prvi sustav pohranjivanja informacija, barem prvi za koji znanstvenici znaju, rekao je Christopher Woods, profesor na Sveučilištu u Chicagu, tijekom predavanja koje je održao u Royal Ontario Museum u Torontu, piše Live Science.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova mjera željeznice Evo kako se može spriječiti vožnja na krovu vlaka... Slika nije dostupna Bombardiranje VIDEO: 'Vatrene kugle' na Jupiteru

Kugle koje istraživači često nazivaju 'omotnice', zatvorene su i sadrže simbole različitih geometrijskih oblika. Veličine kugle variraju od loptice za golf do loptice za bejzbol. U svijetu je pronađeno samo 150 takvih netaknutih kugli.

>> Revolucija u kreiranju matičnih stanica?!

Istraživači su dugo vjerovali da su ove glinene kugle, načinjene prije 5.500 godina, korištene radi ekonomskih transakcija jer su u njima pronašli informacije povezane s razmjenom robe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene