Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Junak Domovinskog rata

24 GODINE NAKON HEROJSKOG ČINA 'Bio je to let s kojeg nije bilo povratka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
4. veljače 1992. godine pobjegao je svojim MiG-om 21 iz zračne luke Bihać. Sletio je po mrklom mraku u Pulu. Tim činom Hrvatska je dobila prvi nadzvučni borbeni avion.

Danijel Borović danas je umirovljeni pilot, višestruko odlikovani junak Domovinskog rata. No, na današnji dan prije 24 godine, Borović je pobjegao iz vojne baze u Bihaću te tim činom Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni avion.

Pročitajte i ovo Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke? Iva Radić i Jovan Radan Bolno suočavanje Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: "Reci mi gdje su njegove kosti! Pred mojim očima si ga odveo!"

Borovićev 'Prelet za Hrvatsku' bio je vrlo riskantni potez, a osim njega u opasnosti je bila i njegova obitelj, supruga i tada petogodišnji sin, koji su dva sata prije njegovog herojskog čina, krenuli iz Bihaća prema Hrvatskoj. Na putu su im stajali mnogobrojni JNA kontrolni punktovi za koje je bilo upitno hoće li ih uspjeti prijeći.

'Prije mene je 25. listopada 1991. godine pilot Rudolf Perešin s aerodroma u Bihaću zrakoplovom MiG 21 preletio u Austriju, u zračnu luku Klagenfurt. Rudolf nije mogao sletjeti na područje RH, jer su tada svi aerodromi u Hrvatskoj bili pod kontrolom JNA. Meni se prilika napokon ukazala 4. veljače 1992. Za mene je to bio let s kojeg nije više bilo povratka, uspio sam iako je malo trebalo da nastradam', rekao je Borović za e-varaždin.

Iznimno riskantan pothvat završio je slijetanjem na mračni pulski aerodrom koji je bio osvijetljen s tek nekoliko svjetala vozila koja su se tamo našla.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene