Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv nepoznatog počinitelja

Prijava zbog natječaja za uređenje plaže na kojem je pobijedila Fani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa za Marjan podnijela je protiv 'nepoznatog počinitelja' kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu u povodu zaključka o prihvaćanju programa općih uvjeta natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja kupališta i ugostiteljske građevine na sjevernoj strani Marjana, odnosno za plažu Prva voda, priopćila je danas ta udruga građana.

Inicijativa za Marjan, koja je u sječnju organizirala prosvjed u park-šumi Marjanu protiveći se namjeri Fani Horvat, nevjenčane supruge gradonačelnika Željka Keruma, da na plaži Prva voda posredovanjem privatne tvrtke 'Laterna' gradi ugostiteljski objekt, u današnjem priopćenju ne navodi tko je 'nepoznati počinitelj', t.j. donositelj zaključka, ali navodi da se u tom zaključku i samoj provedbi natječaja prepoznaje 'niz kaznenih djela'.

'Tim zaključkom i iz njega izvedenim programom prekršeni su Zakon o šumama, Zakon o zaštiti prirode, Prostorni plan splitsko-dalmatinske županije, Prostorni plan uređenja grada Splita i GUP (generalni urbanistički plan) grada Splita', tvrdi spomenuta Inicijativa.

Navedenim natječajem sva izgradiva površina smještena je na parcelu 'samo jednog od vlasnika', čime je grad materijalno oštetio suvlasnike, ali i sama sebe (kao vlasnika velikog dijela zemljišta), u korist privatne osobe - i to 'gradonačelnika i njegove obitelji', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 100-ak Splićana čistilo plažu Kerumu ostavili smeće s Marjana Slika nije dostupna DORH stavio zabranu na gradnju na Marjanu Ima li novca za Fani?

'Nadamo se da će DORH istragom izvesti na čistac nalogodavce'

Dodaje se kako pritom 'suvlasnici na području' nisu bili obaviješteni o natječaju, niti su poštovani njihovi interesi pri raspodjeli udjela u gradnji. Inicijativa za Marjan drži da je ta zloporaba to gora što su suvlasnici na tom području koje obuhvaća natječaj ugledne javne i vjerske ustanove, kao i sam grad interes kojega bi gradska vlast trebala braniti, a ne mu štetiti.

Inicijativa za Marjan kaznenim djelom smatra i 'činjenicu da je grad svjesno propustio pravo prvokupa te u činjenici da je privatnu tvrtku pomogao tako da je ustupio geodetsku podlogu (podatke)', navodi se u priopćenju.

Dodaju da iako svi znaju tko je počinitelj navedenih djela, oni podnose prijavu protiv 'nepoznatih počinitelja' jer se nadaju da će istraga DORH-a 'na čistac izvesti nalogodavce i suradničku mrežu unutar lokalne politike, gradskih stručnih službi i cehovskih udruga'. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene