Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koja je to zemlja?

Prijatelj Hrvatske: 102.000 dolara BDP-a, 0.4 posto nezaposlenosti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Probajte sada zamisliti državu u kojoj je BDP 102 tisuće dolara po stanovniku, prihodi dvostruko veći od troškova, a nezaposlenost zanemarivih 0,4 posto.

Sve to je Katar, zemlja nafte i plina koja je svoje bogatstvo neuspješno pokušavala uložiti u Hrvatsku. Osim gospodarskog Katar postaje i sportsko čudo jer su već dobili organizaciju najvećih događaja poput Svjetskog nogometnog prvenstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stotine tona dnevno Iran šalje zrakoplove punjene stotinama tona hrane u Katar Slika nije dostupna Katar o vanjskoj politici Jasna poruka: "Nismo spremni predati se"

Katar je zemlja prijatelj Hrvatskoj, kaže bivši premijer Zlatko Mateša. Još 1996. bio je u službenom posjetu toj zemlji koja se obogatila na golemim prirodnim resursima. Već tada su željeli ulagati u Hrvatsku, tvrdi Mateša. 'Oni imaju jednostavnu ali učinkovitu strategiju. Prije svega kao zemlja izvoznica nafte žele iz tog posla uzeti najbolje i žele iskoristiti sve dodane vrijednosti koje ima nafta pruža poput LNG-a i petrokemijskih kompleksa', tvrdi bivši premijer Mateša.

Katar je htio graditi LNG terminal i u Hrvatskoj. Ideja je nakon brojnih protivljenja propala pa su se okrenuli ulaganjima u turizam. 'LNG je vrlo atraktivan i ako ćemo takvom lakoćom odbacivati sve razvojne projekte...', poručuje Mateša. Bogata državica jedna je od rijetkih s kojima Hrvatska ima pozitivnu trgovačku bilancu.

Lani smo im prodali robe i usluga u vrijednosti 46 milijuna dolara, a od njih uvezli svega milijun. No prava šansa tek dolazi. Katar je već dobio organizaciju svjetskog nogometnog i rukometnog prvenstva, nedavno su se kandidirali i za domaćinstvo Olimpijskih igara. Ukupno izgradit će 20 stadiona i dvorana.

'Znači to je velika prilika za naše tvrtke da pobijede na natječajima.Već sad su prisutne neke tvrtke i imaju dosta šansi.Tamo su Konstruktor i IGH i neke manje tvrtke', ističe Sunčanica Skupnjak Kapić. Unatoč svemu navedenom Hrvatska još uvijek nema veleposlanstvo u Kataru. Prošla Vlada donijela je odluku o otvaranju. Kako doznajemo veleposlanstvo u Dohi otvoriti će se u svibnju ove godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene