Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umirovljenici popustili

'Prihvaćamo sva rješenja koja ispregovaraju partneri'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja izjavio je nakon pregovora u vladi kako je ta stranka odlučila prihvatiti sva rješenja koja ispregovaraju socijalni partneri.

'Iz istog smo korpusa rada, samo što smo mi predstavnici minulog rada, a oni predstavnici živog rada i u suštini smo veliko bratstvo', izjavio je Hrelja. Među zahtjevima koje smo donijeli, dogovorili smo da ukidanje doprinosa za zdravstvo bude tema pregovora od 1. rujna. Također, revidirat će se sporazum vezan za mirovine HVO-a, treba se vidjeti je li to moguće ili nije moguće učiniti, kazao je.

Pročitajte i ovo Jednokratno novčano primanje za umirovljenike, Ilustracija Jednokratna pomoć Dobra vijest za umirovljenike: Uskoro na račune sjeda novac, provjerite koliko Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

Ugrađivanje dodatka na mirovinu, odnosno, u mirovinsku osnovicu ostaje dodatak, ali on se neće oporezivati. U Zakon o radu ugradit će se institut dokupa mirovine, a ukidanje dvostrukih mirovina uredit će se kao razmjerne mirovine. Ukidanje povrata poreza po osnovi više uplaćenih doprinosa moguće je riješiti u rujnu, kao i pitanje TV pretplate za umirovljenička domaćinstva.

O drugom stupu mirovinskog osiguranja razgovarat će se u devetom mjesecu, a nitko 'se nije onesvijestio kada smo razgovarali o ukidanja zastupničkih mirovina'. Nije se reklo 'ne' u smislu rješavanja i tog problema, kazao je Hrelja dodajući da se razgovaralo i o pitanju usklađivanja mirovina.

Iduće godine će biti zamrznuto usklađivanje s time da imamo dogovor da ako bi u 2010. rast troškova života bio veći od tri posto na razini godine, tada bi razgovarali o 'sanaciji štete', rekao je. 'Nema velikih razloga za zadovoljstvo, ali u odnosu na samoubilački prijedlog rezanja plaća i mirovina, sigurno je pozitivan zaokret', drži Hrelja.

>> Ukinite povlaštene mirovine i napravite reziviju branitelja

Umirovljenici na eventualni četvrti rebalans proračuna neće blagonaklono gledati, kazao je dodajući da uvijek ima vremena za odlazak iz koalicije, no isto tako ne smijemo kao politički subjekt i parlamentarna stranka bježati od odgovornosti za stanje u društvu, poručio je.

Predsjednik Hrvatskog sindikata umirovljenika Stjepan Krajačić rekao je da se današnji dogovori odnose na 225.000 umirovljenika (od ukupno 1.158.000), dok je 853.000 umirovljenika ovime oslobođeno.

Što ćete napraviti sada kada Vlada nametne krizni porez?

  • Izaći ću na prosvjede
  • Odselit ću u drugu državu
  • Dat ću otkaz i zaposliti se na crno
  • Neću ništa učiniti

Ukupno glasova:

 

vaša netto plaća: kn
vladin namet:
Plaća vam je manja za: 0kn
U novčaniku vam ostaje: 0kn
 
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene