Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neke su je i dočekale...

PRIČA O ANĐELICAMA SMRTI Posao je cvjetao: Dok su one riskirale zatvor, njihove pacijentice riskirale su - život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobačaji su bili ilegalni u svim australskim državama pod bilo kojim uvjetima, ali to ne znači da ih nije bilo...

One su bile žene uključene u praksu koja je cvjetala, ali nije bila nedopuštena. Događala se u kućama diljem Australije ranih 1900.-ih godina. Riječ je o ilegalnim abortusima.

Pročitajte i ovo Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu Pravo na pobačaj u Francuskoj - 4 Ispisala povijest "Ovo je povijesni događaj": Tisuće ljudi na ulicama Pariza, prva zemlja na svijetu koja je u svoj ustav unijela pravo na pobačaj

Ilegalni pobačaji izvođeni su tada s različitim stupnjevima ugroženosti žena koje su bile dio postupka. One koje su abortirale riskirale su smrt, a one koje su ga obavljale uhićenje i zatvor ako ih se uhvati. Pobačaji su bili ilegalni u svim australskim državama pod bilo kojim uvjetima, a nedavno je objavljena knjiga o ženama koje su optužene za ubojstva i zatvorene nakon što je njihova 'pacijentica' umrla. Knjiga je bacila novi pogled na rizike i realnost žena koje su bile uključene u ilegalnu praksu, piše Daily Mail.

Među onima koje su obavljale pobačaje, dvije žene su se istaknule kao najozloglašenije. Sestre Edith Ashton i Alma Henrietta Agnes Smith zatvorene su kasnih 1920-ih zbog ubojstva žena koje su umrle nakon pobačaja u njihovim domovima.

Neke žene poput Rebecce Sinclair pobačaje su radile pod utjecajem partnera, u njenom slučaju nemarnog bigamista Donalda Sincalira.  Njezino utamničenje za ubojstvo 1909. godine, dok je i sama bila trudna, sreidšnja je priča knjige autorice Eleanor Limprecht.

KONTROVERZNA TEMA Više od 95 posto žena ne žali zbog pobačaja

Druge žene to su činile za novac, poput Alme Smith koja je godinama obavljala ilegalne pobačaje, sve dok mlada žena nije umrla zbog posljednica loše obavljenog zahvata.

Prije nego je poslana u zatvor na pet godina identificirana je kao sestra gospođe Ashton, također osuđenje za pobačaje.

A Florence Edith Ashton bila je najozloglašenija žena koja je obavljala pobačaje u Sydneyu. Živjela je u skupoj kući, sebe predstavljala kao nekog bitnog i jahačicu, bojila je kosu i nosila lijepu odjeću. A odgovorna je za smrt najmanje dvije žene i u lipnju 1929. godine napokon je osuđena za ubojstvo mlade žene po imenu Jessie Elizabeth.

Janet Wright poznata kao Anđeo smrti specijalzirala se za mlade djevojke. Obavljale je pobačaje tinejdžericama.

Prešutno prihvaćena metoda

Inače, australski zakon o pobačaju temeljio se na starom britanskom zakonu prema kojem se nekada izricala i smrtna kazna za pobačaj, a u nekim državama se izmijenio tek krajem 20. stoljeća.

Pobačaj je zato u vrijeme kada su kontracepskijske metode bile ograničene bio nešto što je bilo prešutno prihvaćeno.

Trudna tinejdžerica u strahu da će je ubiti: 'Nećemo tolerirati to dijete među nama'

Liječnici su bili spremni obavljati pobačaje, ali kriminalizacija je dovela do toga da su zahvate u kojima se koristi odgovarajuća kriruška oprema mogle priuštiti samo rijetke žene.

Kada su se neželjene trudnoće događale, mnoge su se okretale protuzakonitim pobačajima kao rješenju.
Za mnoge zaposlene žene pobačaj je bio najlaška, najjeftinija, a u mnogim slučajevima i jedina dostupna metoda kontacepcije te je bio prihvaćen kao dio svakodnevnog života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene