Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pri kraju izrada novog zakona o ravnopravnosti spolova, kazne i do 300.000 kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što bi zakon konačno regulirao strogu zabranu diskriminacije, propisuje i visoke kazne. Za spolnu, vjersku rasnu i bilo kakvu drugu diskriminaciju poslodavci bi mogli plaćati kazne i do 300 tisuća kuna.

Odbor je tematski raspravio provedbu Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova u 2007., a sudionici skupa su istaknuli kako, unatoč zacrtanim mjerama u tom dokumentu, nije puno učinjeno u, što se ravnopravnosti spolova tiče, trima najproblematičnijim područjima - zaštita žena od diskriminacije na tržištu rada, jednakost u procesima političkog odlučivanja te zaštita od nasilja.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Ilustracija Važna objava Nezakoniti otkazi, mobing, plaće na ruke... Izvješće koje prikazuje što se događa u Hrvatskoj

Predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin izvijestila je da će nacrt novoga zakona o ravnopravnosti spolova (postojeći je nedavno ukinuo Ustavni sud zbog proceduralnih razloga i obvezao Vladu da novi zakon donese do 15. srpnja) uskoro u javnu raspravu.

Kazala je da bi taj, kao i zakon o suzbijanju diskriminacije, prijedlog kojega je Vlada po hitnom postupku uputila u Sabor, trebao osnažiti sve mehanizme zaštite žena od spolne diskriminacije te, posebno u području zapošljavanja i radnog odnosa, predvidjeti stroge kazne.

"Žene su najdiskriminiranije na tržištu rada, pa očekujem da će zakon (o suzbijanju diskriminacije) predvidjeti vrlo visoke kazne i utjecati na smanjenje diskriminacije žena na tržištu rada", rekla je Štimac-Radin.

Da je diskriminacija žena najizraženija na tržištu rada, upozorila je i predsjednica Odbora Gordana Sobol, dodavši da su glavne teškoće neravnopravnost pri zapošljavanju i ostvarivanju prava majčinstva.

Istaknula je kako je i dalje visok udjel žena u ukupnu broju nezaposlenih, da se taj udjel ne smanjuje ni unatoč smanjenju broja nezaposlenih. "I dalje je diskriminatoran odnos prema ženama na tržištu rada, gdje se vidi nemoć mjerodavnih tijela da nešto promijene", upozorila je Sobol.

Član Odbora Nevio Šetić (HDZ) kazao je da su žene najdiskriminiranije na radu u privatnom sektoru te da je tamo stanje "grozno".

Na sjednici je upozoreno i da prošlogodišnji parlamentarni izbori nisu poboljšali loše stanje u zastupljenosti žena u procesima političkog odlučivanja - čak je za jedan posto smanjen postotak zastupnica u Saboru.

"To je korak natrag", istaknula je Sobol, te pozvala na snažniju kampanju prije lokalnih izbora iduće godine, kako bi se povećala zastupljenost žena u lokalnim vlastima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene