Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažni dobitak

Prevaranti vrebaju na broju 060 obećavajući 55 tisuća kuna dobitka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani na meti su nove telefonske prijevare u kojoj ih se lažnim obećanjima o visokom novčanom dobitku tjera da nazovu broj na kojem se impulsi skupo plaćaju.

Velik broj Zagrepčana već je dobio pozive koje naša telefonska mreža ne prepoznaje jer su očigledno skriveni, tako da se prevarantski poziv prikazuje kao 0000000, otkriva Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji

Radi se o izmišljenom novčanom dobitku od 55 tisuća kuna, o kojem svoju žrtvu telefonski obavještava pristojan muški glas. Žrtva je zamoljena da odgovorm na pitanje potvrdi dobitak nagrade, a pitanje uglavnom glasi koji je glavni grad Hrvatske. Nakon odgovora, moli vas se da nazovete broj koji počinje s 060, gdje morate reći svoj izbor: želite li isplatu čekom ili gotovinom.

Nazovete li taj broj, minutu razgovora platit ćete 7 kuna, a nema upozorenja o toj cijeni. Od vaših 7 kuna prevaranti će dobiti 4 kune, a ostatak odlazi tvrtki koja je dala u najam liniju 060.

Iz T-HT-a su potvrdili da imaju povećan broj poziva građana koji su se htjeli informirati o spornim pozivima. Korisnicima su poručili da ne nasjedaju na lažne poruke i da nikad ne nazivaju ponuđene brojeve za koje bi cijena poziva po zakonu morala biti istaknuta. Ako su građani uvjereni da je riječ o prijevari, to mogu prijaviti Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije ili policiji.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene