Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjesničari o presudi:

'Presuda će omogućiti otvaranje arhiva koji su do sada bili nedostupni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjesničari Josip Jurčević i Stjepan Matković komentirali su u četvrtak presudu njemačkog suda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, ističući, među ostalim, da će ona otvoriti prostor za ulazak u istraživanje arhivske građe koja je dosad uglavnom bila nedostupna istraživačima.

"Ovakva presuda je očekivana na temelju dokumenta i svjedoka na procesu u Muenchenu", rekao je Jurčević, podsjetivši kako je i branitelj optuženih Anto Nobilo još jučer najavio optužujuću presudu.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj, umirovljeni general-bojnik udbaško-kosovske metode Umirovljeni general Tolj oštro o prijedlogu pomilovanja Perkovića i Mustača: "Vrlo je nezgodno ako vidite sličan rukopis 30 godina kasnije. Ovo nije bezazleno" Anto Nobilo predao molbu za pomilovanje generala Mustača i Perkovića u Ministarstvo pravosuđa Nobilo predao molbu za pomilovanje generala Mustača i Perkovića: "Ne znam kakvu će odluku donijeti Milanović, ali znam kakvu bi donio Tuđman"

Ocijenio je kako presuda pokazuje koliko je još uvijek u Hrvatskoj po svim institucijama duboka udbaška struktura i mreža koju su devedesetih godina uspostavili Perković i Mustać te dodao kako je cjelokupni aparat, a posebno onaj sigurnosnih službi u rukama struktura koje su do 1990. bili najozloglašeniji progonitelji nositelja hrvatskih demokratskih ideja.

Po Jurčevićevu mišljenju riječ je o nevjerojatnom presedanu u svjetskim razmjerima. No najveći pravno-politički skandal dogodio se 2013. neposredno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju kad je cijeli državni vrh zajedno s predsjednikom države Ivom Josipovićem, cijelom vladom i njezinim predsjednikom Zoranom Milanovićem te Državnim odvjetništvom (DORH) i glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem odbili provesti europski uhidbeni nalog i izručiti Perkovića i Mustača sudu u Njemačkoj.

Stjepan Matković je istaknuo kako historiografija ne ulazi u meritum same presude te dodao kako proces u svakom slučaju omogućava otvaranje različitih arhiva koji su povjesničarima bili nedostupni. Od presude će svakako profitirati istraživači i povijesna znanost čija je zadaća potraga za povijesnom istinom, rekao je Matković.

Bivši pripadnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač u srijedu su na sudu u Muenchenu proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine i osuđeni na doživotne zatvorske kazne. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene