Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Rode poručili

''Prestanite politizirati, riješite problem naplate vrtića!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ili su na sastanku, ili na godišnjem odmoru, ili pak ne žele ništa komentirati, odgovori su koje smo danas od ravnatelja deset dječjih vrtića u Gradu Zagrebu dobili kada smo pokušali doznati po kojoj će se odluci oni ravnati, onoj Bandićevoj ili pak onoj Tatjane Holjevac.

Politička prepucavanja i neslaganja ravnateljima vrtića potpuno su svezala ruke i začepila usta. Iako je roditeljima istekao posljednji rok da predaju papire potrebne za određivanje cijena, neki ipak to nisu učinili. Podsjetimo, potpredsjednica Skupštine Tatjana Holjevac, roditeljima je poručila da ne skupljaju potrebnu dokumentaciju, a ravnateljima da je ne primaju. Pri svome je ostala i danas nakon sastanka s članovima Upravnog vijeća vrtića čija je dužnost imenovati ravnatelje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Vrtić - 2 Samo za odabrane Pet zagrebačkih vrtića radit će do 21 sat: Roditeljima bi to bila sjajna vijest da nema jednog "ali"

'Odluka koja je na snazi od travnja, a koja glasi da cijene ostanu po starom i da je jedini potreban dokument za upis prijava boravišta ostaje važeća i sada i nema druge', uporna je potpredsjednica Skupštine. Protiv prikupljanja dokumentacije su i članice iz Udruge Roda. Kažu, od samoga početka naglašavale su da će se prikupljeni podaci zlorabiti.

'Tražimo da se riješi problem naplate vrtića u Gradu Zagrebu po važećem modelu naplate, koji je prihvatila Skupština grada Zagreba od 20. travnja, kao i da se isti model prenese na naplatu privatnih i vjerskih vrtića' poručili su iz Rode. Ujedno traže da svi dosad prikupljeni podaci o visini primanja roditelja zaštite i prestanu zlorabiti.

'Prestanite politizirati, uozbiljite se, posavjetujte se sa strukom i počnite poštivati važeće zakone RH', poručile su Rodine članice. Poziv Tatjane Holjevac roditeljima, a i ravnateljima da ignoriraju prikupljanje dokumentacije, kao i sastanak s članovima upravnih vijeća vrtića osudili su i HDZ-ovci.

'Prestanite politizirati, uozbiljite se, posavjetujte se sa strukom i počnite poštivati važeće zakone RH', poručile su Rodine članice 'Mi smo kao klub rekli da ne želimo u tome sudjelovati, a ovako je ona poslavši to u ime Skupštine uplela i nas. Ako je to već planirala izvesti trebala je poziv poslati samo u ime vladajuće većine rekla je Margareta Mađerić. Poručila je kako su ravnatelji stavljeni u položaj da se politički opredjeljuju i kako takvim načinom Tatjana Holjevac zapravo poziva ravnatelje da djeluju protuzakonito.

'Problem nisu sposobni riješiti već sedam mjeseci', zaključuje Mađerić. No, Tatjana Holjevac uporna je i poručuje: Skupština je osnivač dječjih vrtića i ona odlučuje o cijenama smještaja mališana. A njoj je odgovorio Bandić, prozvavši da unosi nemir u zagrebačke obitelji. Isto to ponovit će i javnim oglasom, u kojem objašnjava zašto roditelji moraju poštivati njegovu odluku i cjenik. Ali, ponoviti i postotke prema kojima će viša cijena zahvatiti 25 posto korisnika. Holjevac je napomenuo i da "ne remeti redovito funkcioniranje predškolskih ustanova Grada Zagreba".

Zar nisu sva djeca ista?

'Nema šanse da rodim treće dijete, iako bih htjela imati cijelu nogometnu momčad. Država kaže moramo poticati rađanje, no tko da rađa u ovakvim uvjetima? Zar nitko ne vidi što se događa ili ne žele vidjeti?' pita se majka Sandra Ledić u pismu koje je poslala na našu adresu. Do sada je za svoga sina, koji ide u vjerski vrtić plaćala 700 kuna, no prema novom  plaćat će 2000 kuna. To, smatra, nije pošteno te diskriminira djecu, a stvaranje razlika između gradskih te privatnih i vjerskih vrtića je sramota.

'Zar nisu sva djeca ista? Mjesta u gradskim vrtićima nema, roditelji se snalaze kako znaju i umiju i na koncu kazna! Ne bježimo od toga da se plaća po Bandićevu, no naš grad još nije spreman na to. Ako smo mogli izdvojiti milijune na zahode, zašto nema novaca za djecu' požalila se majka. Pojavljuju se situacije, kaže, gdje obitelj, u kojoj je otac liječnik, prijavljen na adresi gdje je rođen (ne gdje stanuje), a majka radi u internacionalnoj tvrtki, ali nema poreznu karticu, te su djeca prijavljena na njoj. Takvi se, dodaje, predstavljaju kao socijalni slučajevi. Po Bandićevu prijedlogu, oni neće plaćati vrtić iako su iznimno bogati. S druge strane su oni kojima tvrtke uplaćuju redovito kompletna primanja i u gradski proračun uplaćuju mjesečno iznose koji nisu mali' oni moraju dodatno biti kažnjeni radi poštenja napominje. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene