Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 88. godini

Odlazak gospodina Fulira: Preminuo Relja Bašić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glumac Relja Bašić preminuo je noćas u 88. godini života.

Poznati hrvatski kazališni i filmski glumac te redatelj Relja Bašić preminuo je noćas u 88. godini. Uloga po kojoj će ga mnogi najviše pamtiti je ona gospodina Fulira iz kultnog filma Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli".

Relja Bašić Rođen je 14. veljače 1930. godine u Zagrebu. Glumačku karijeru počeo je u dramskom ansamblu HNK 1955. godine, no 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih. Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište Teatar u gostima, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. godine.

Na filmu Relja Bašić debitira već za vrijeme studija u antologijskom Koncertu Branka Belana (1954.). Time samo najavljuje još istaknutije uloge u filmovima koji su promijenili tijek hrvatske i jugoslavenske kinematografije, poput Ronda Zvonimira Berkovića, za kojeg osvaja i Zlatnu arenu u Puli 1966. godine. Glumio je i u brojnim filmovima i serijama stranih produkcija.

Godine 1970. ulogom gospodina Fulira u jednom od najgledanijih hrvatskih filmova "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika, Bašić postaje ikonom urbanog hrvatskog folklora.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene