Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicionalan sastanak

Premijerka Kosor na summitu EPP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici, premijeri i oporbeni čelnici zemalja članica EU-a i ostalih europskih zemalja iz redova Europske pučke stranke (EPP) okupili su se u Meiseu pokraj Bruxellesa na tradicionalnom sastanku uoči redovitog summita čelnika Europske unije koji počinje kasnije popodne, a na sastanku sudjeluje i hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Čelnici EPP-a redovito se sastaju uoči svakog summita čelnika EU-a, a na dnevnom redu su iste teme o kojima će se raspravljati i na summitu 27-orice. Europska pučka stranka, koja okuplja stranke desnog centra, ima najviše zastupnika u Europskom parlamentu a iz njezinih redova dolazi 14 čelnika zemalja članica. Čelnici triju europskih institucija - Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta članovi su EPP-a i također sudjeluju na sastanku.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Susret EPP-a u Splitu Raspada li se Schengen na migrantskoj krizi? Ivana Petrović: "Ovo što sada Slovenija radi kod granice s Hrvatskom, to već radi više od godinu dana kod nekadašnje granice s Austrijom" Andrej Plenković EPP u Splitu Plenković odgovorio Milanoviću: "Za razliku od njega ja ne pijem, nisam ni išao u berbu"

>> Kosor: Sa sobom sam dovela ministre da vam pokažem potporu

Nakon sastanka EPP-a, čelnici 27 zemalja članica okupit će se u zgradi Vijeća Europske unije u Bruxellesu na redovitom proljetnom summitu. Oni bi trebali prihvatiti paket mjera za očuvanje financijske stabilnosti.  Također bi trebali prihvatiti amandman na Lisabonski ugovor koji omogućava pravni temelj za uspostavu Europskog mehanizma za stabilnost, stalnog fonda koji će od 2013. zamijeniti privremeni fond za očuvanje eura.

Važna tema sastanka su i mjere za jačanje koordinacije gospodarskih politika zemalja članica, a razgovarat će se i o događajima u Libiji i na južnom Sredozemlju te o pomoći Japanu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene