Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni posjet

Milanović stigao u Latviju, sudjelovat će i na sigurnosnom forumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović u službenom je posjetu Latviji. Tijekom boravka u Rigi sudjelovat će i na godišnjem sigurnosnom i vanjskopolitičkom forumu 'Riga Conference 2013'.

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović doputovao je u petak u Rigu u službeni posjet Latviji koji je započeo polaganjem cvijeća kod Spomenika slobode, u društvu svog latvijskog domaćina premijera Valdisa Dombrovskisa.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Tenzije Medvedev upozorio SAD: "Dogodilo se neočekivano, na to se mora odgovoriti" Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!"

Nakon toga, dvojica su se premijera uputila na službene razgovore koji će se prije svega, po najavi iz hrvatske vlade, ticati mogućnosti jačanja bilateralnih odnosa u područjima od zajedničkog interesa, a jedna od tema će svakako biti i poboljšanje gospodarske suradnje.

>> Zoran Milanović i Vesna Pusić na turneji po Baltiku

Sugovornici će također razmijeniti mišljenja o globalnim temama i trenutnoj političkoj situaciji u svijetu, kao i o aktualnim europskim pitanjima. Ujedno će razmotriti mogućnosti suradnje dviju zemalja u okviru Europske unije.

Hrvatska strana posebno je zainteresirana za latvijska iskustva članstva u EU te prioritete latvijskog predsjedanja u prvoj polovici 2015. godine.

Riječ je o prvom sastanku visokih dužnosnika dviju zemalja nakon što je Hrvatska 1. srpnja 2013. postala punopravna članica Europske unije.

Tijekom posjeta Milanović će se sastati i s predsjednikom Andrisom Berzinšom, te predsjednicom Parlamenta Solvitom Aboltinom.

Također će sudjelovati na godišnjem sigurnosnom i vanjskopolitičkom forumu pod nazivom 'Riga Conference 2013' čiji je ovogodišnji fokus prvenstveno na transatlantskim odnosima, ekonomskim i sigurnosnim izazovima s kojima se susreću Europska unija i NATO, na Istočnom partnerstvu, te partnerstvu s Rusijom.

Uz to, raspravljat će se i o aktualnim globalnim trendovima u Indiji, Kini i na Bliskom istoku. Konferencija će okupiti više od 300 sudionika iz 33 zemlje, a među njima će biti i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene