Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što bi radili bivšoj Vladi?

Premijer obećao, branitelji mu vjeruju: 'Sve će biti riješeno sljedeći tjedan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S kakvim dojmovima su predstavnici braniteljskih udruga otišli sa sastanka s premijerom Tihomirom Oreškovićem na Markovu trgu? Njihov je uvjet što prije postavljanje ministra branitelja.

Gost Dnevnika Nove TV, Dražimir Jukić, predsjednik Udruge zbora gardijskih brigada odgovarao je na pitanja o stavu branitelja prema tome što još nema ministra branitelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasilo se Ministarstvo PROVJERILI SMO Kako je moguće da nakon 25 godina broj branitelja još uvijek raste? Slika nije dostupna Glogoški: 'Razmišljamo o prekidu prosvjeda'

Pretihi ste u odnosu na činjenicu da nemate ministra branitelja već mjesec dana. Primjerice, što biste radili bivšoj Vladi da nisu imenovali ministra mjesec dana?

Nismo pretihi. Danas smo postavili to pitanje i premijeru – zašto još nemamo ministra branitelja. Osobno sam postavio to pitanje. On je odgovorio da će sljedeći tjedan rješavati to pitanje, jer to je naš ključni problem. Dok god nemamo ministra, ne možemo rješavati probleme hrvatskih branitelja.

Imate iskustva s tim sastancima. Bili ste i kod premijera Milanovića. Već pet tjedana premijer Orešković govori sljedeći tjedan, sljedeći tjedan. Zašto niste tražili točan datum od njega, jer i sami kažete da je to gorući problem.

Tražili smo da nam odgovori kad će točno biti riješen ministar branitelja. Upoznali smo ga sa svim problemima hrvatskih branitelja. Znamo da se oni gomilaju zadnjih godina od nastanka ministarstva branitelja. Branitelji su marginalizirani sve ove godine. Mi smo ga upozorili sa svime i očekujemo od ove Vlade i premijera Oreškovića, da promjene tu retoriku i da napokon branitelji imaju mjesto u ovom društvu.

Sljedeći tjedan je proračun. Na Vladinom stolu 56 milijuna kuna manje. Tko će braniti vaše interese ako nemate ministra? Jeste li pitali premijera Oreškovića, tko će vam to smanjiti, hoće li i za koliko smanjiti?

Pitali smo ga, on je rekao da će provjeriti o čemu se radi. Što se tiče proračuna našeg ministarstva, jer svi znamo da 50-60 milijuna kuna, koliko se priča po medijima, smanjenje proračuna, pokazuje sliku o nama hrvatskim braniteljima.

Premijer i njegovo ministri su rekli da je to konačna brojka. Tko će braniti vaše interese a nemate ministra.

Očito ih nema tko braniti. Ja se nadam da ćemo uskoro imati ministra i da će on braniti naše interese.

Dojam je da ste puno tolerantniji prema ovoj Vladi nego što je bila prethodna. Jesu li to dvostruki kriteriji?

Nisu dvostruki kriteriji. Želimo dati šansu svima da rade svoj posao, da se, što se kaže, smjeste i da počnu raditi. Danas smo upoznali predsjednika Vlade sa svim problemima i očekujemo od njega da će poduzeti adekvatne korake.

Danas je gospodin Radoš poslao oštro pismo. Je li vama normalno da pet tjedana nemate ministra branitelja. To je jedno od gorućih pitanja u ovoj državi. Je li to normalna situacija?

Nije normalna situacija da nemamo ministra branitelja. Nažalost, vidjeli smo što se sve događalo u zadnje vrijeme. Ministarstvo hrvatskih branitelja po nama je jedno od ključnih ministarstava i već je odavno trebalo biti ministra branitelja.

Premijer nije imao pet dana vremena razgovarati s kandidatom Milijanom Brkićem. Što ako on sljedeći tjedan kaže opet – za sedam dana, kako ćete reagirati, hoćete li postaviti ultimatum?

Sljedeći tjedan se nastavlja sastanak s braniteljskim udrugama, u utorak. Nakon toga, nadam se, stekao sam dojam, da će napokon biti odabran ministar branitelj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene