Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obraćanje iz Vlade

Orešković otkrio: 'Jučer sam se našao s gospodinom Brkićem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković održao je konferenciju za medije, a pridružio mu se i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Premijer Tihomir Orešković obratio se javnosti povodom odluke Europske komisije o nepokretanju korektivnog postupka za Hrvatsku te o zaključcima Europskog vijeća o migrantskoj krizi.

Pročitajte i ovo Videozid Romine Knežić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Postupci pred Povjerenstvom Milanović, Orešković ili Plenković? Provjerili smo u čijoj je vladi bilo najviše sukoba interesa Slika nije dostupna Oštre kritike uoči lokalnih izbora Sinčić: Orešković je Mostu rezerva u ratu s HDZ-om

'U ovih dva tjedna se puno toga promijenilo. Hrvatska je dobila jasnu poruku, prijetile su nam korektivne mjere, da nismo uveli neke reforme, bilo bi drugačije. To bi bilo katastrofa – prvo za investitore, da Hrvatska nije pokrenula reforme, dobili bismo kazne - od EU fondova do drugih', rekao je premijer Tihomir Orešković.

'Uputio sam pismo predsjedniku Jean Claude Junckeru da smo spremni provoditi reforme i da nema razloga za korektivne mjere. Kazao sam da ćemo mi provesti reforme za koje nam je jasno da ih trebamo provesti. Prošlu subotu ministar financija Zdravko Marić i ja bili smo 5 sati kod mene. Napravili smo i ubrzali program reformi. Dokument od pet stranica koje smo poslali EK, željeli smo pokazati da smo ozbiljni. EK je potvrdila naš plan i proračun. Dobili smo pozitivnu poruku jučer. Zahvalio bih se svim ministrima koji su uložili puno truda u ova dva tjedna. Plan je kvalitetan i vidi se da je Vlada spremna provesti reforme. I gospođa Merkel nam je dala podršku', poručio je Orešković.

Kad je riječ o tzv. balkanskoj ruti, Orešković je kazao kako je stav Hrvatske i Slovenije bio da balkanska ruta treba biti zatvorena.

'Našli smo se u ponoć s Merkel i Junckerom i definirali tekst iz kojeg smo ipak izbacili dio da će ruta biti zatvorena već je preinačeno da ilegalni imigranti neće više prolaziti rutom. Slovenija je počela primjenjivati schengenska pravila što je dovelo do domino efekta. Danas smo na nula imigranata od 3.200 koliko ih je bilo prije dva tjedna. Jasno se pokazalo da smo super surađivali i da je komunikacija među zemljama bila dobra', izjavio je.

Tihomir Orešković je kazao da i dalje traži kandidata za ministra branitelja. Otkrio je do sada nepoznatu informaciju.

'Jučer sam se našao s gospodinom Milijanom Brkićem. Ovih dana ću se naći i s drugima kandidatima. Popodne ću se sastati s braniteljima pa ću vidjeti koji problemi su im bitni', izjavio je premijer.



Na pitanje o smanjivanju materijalnih prava ministrima koji bi mogli ostati bez povlastice da su im stalno na raspolaganju službeni automobili, premijer se malo zbunio.

'A, to, ok. Od svakog ministra sam tražio prijedloge. To će se prezentirati na sjednici Vlade, ali sve je na stolu. Ja ću kroz nekoliko mjeseci tražiti i druge prijedloge. Stalno ćemo gledati gdje možemo uštedjeti', kazao je.

Na pitanje o tome nameće li mu Tomislav Karamarko autoritet u slučajevima ministra branitelja i šefa SOA-e te da zbog toga sve ide malo sporo, rekao je 'svatko od nas ima svoj stav:

'Ja bih isto volio da se neke stvari ubrzaju. Ja ću donijeti odluku kad sve ispitam. Kod gospodina Lozančića nemam dovoljno vremena za ispitati sve te stvari, jer sam stalno negdje na putu, ali sve će se to riješiti.'

O tome kakve nas reforme očekuju i što je predložila Europska komisija, premijer je pobliže pojasnio:

'Smanjit ćemo javni dug i provesti široke strukturne reforme. Proračun se neće povećati, deficit će biti ispod 3 posto BDP-a, provest ćemo reforme zdravstvenog sustava u kojem treba smanjiti dug kroz administrativne procese i nabavu. Nećemo dirati plaće i mirovine, ali ukoliko netko ide ranije u mirovinu, prilagodit ćemo se europskim normama. Socijalne beneficije – možemo povećati efikasnost, nabavu u javnom sektoru, ubrzati procese za investitore, poboljšat ćemo kvalitetu upravljanja u tvrtkama u javnom sektoru.'

Odgovarajući na pitanja novinara, Orešković je kazao da će najvjerojatnije trebati pomoći Makedoniji i Grčkoj kako bi se spriječile kriminalne aktivnosti te probijanje granica.

'Situaciji s priljevom imigranta bi trebala pomoći Turska, a pritisak na granice trebale bi smanjiti i kvote', kazao je Orešković.

Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, izjavio je kako je riječ o uspostavljanju redovitog graničnog sustava.

'Hrvatska je dio ukupnog rješenja. Ono što se događa u Makedoniji je realan problem, ali je dogovoreno da će se rješavani kontrolom granica. Za sve izvanredne okolnosti spremne su snage da reagiraju', nadovezao se Orepić. Kazao je i kako se u kampu u Slavonskom Brodu nalazi 408 imigranata koji će biti vraćeni u Grčku.

Premijer je komentirao je i kritike na račun Jakše Puljiza kojeg je odabrao za savjetnika.

'On je stručnjak i doktor znanosti – razumije europske fondove. Njegova je pozicija vrlo bitna i to je netko tko će ubrzati projekte, u suradnji s ministrom', istaknuo je Orešković.

Premijer je kazao i da je danas bio na prvoj sjednici GSV-a. Kazao je da je potreban otvoreni dijalog. 'Situacija nije sjajna, imamo dosta izazova, ali uvjeren sam da ćemo kao lideri naći rješenje i poboljšati standard građana Hrvatske', kazao je Orešković.

Izjavio je da je i jučer bio na Pantovčaku kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.
 


 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene