Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teški raspad koalicije

Ovo su ljudi koji će voditi ministarstva iz kojih odlaze smijenjeni Mostovi ministri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema kraja političkom raspletu koji se odvija od jučerašnjeg premijerovog brzo-poteznog razrješenja Mostovih ministara. Četvrtog Mostovog ministra Kovačića Vlada je razriješila na telefonskoj sjednici.

U tijeku je teški raspad koalicije HDZ-a i Mosta. Nakon razrješenja triju Mostovih ministara, danas je predsjednik Sabora Božo Petrov u dnevni red Sabora za srijedu uvrstio raspravu o opozivu mnistra financija Zdravka Marića, a Vlada je popodne objavila priopćenje u kojem navode da je na zahtjev smijenjen potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja i Sabina Tandara Knezović - 1 Izborna matematika Grmoja otkrio hoće li podržati Milanovića: "Za što se čeka Most?" Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

''Danas je održan telefonski razgovor predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića. U tom je razgovoru Ivan Kovačić zatražio da ga se razriješi njegove dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra uprave, s obzirom na promijenjene političke okolnosti.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, na temelju članka 110. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 85/10 – pročišćeni tekst i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske), donio je Rješenje o razrješenju potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra uprave dr.sc. Ivana Kovačića. Ovo Rješenje stupa na snagu danom donošenja'', stoji u prioćenju.

Podsjetimo, predsjednik Sabora Božo Petrov obratio se javnosti i poručio kako će Mostovi ministri - tri razriješena i Ivan Kovačić, ali i svi državni tajnici iz redova Mosta, podnijeti ostavke.

Vlada razriješila Mostove državne tajnike

Vlada je u petak na telefonskoj sjednici razriješila sve Mostove državne tajnike, a dvojicu novoimenovanih i dva ranije postavljena ovlastila je za primopredaju i vođenje ministarstava iz kojih odlaze smijenjeni Mostovi ministri Ivan Kovačić, Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Slaven Dobrović.

Ministarstvo uprave tako će do izbora novog ministra voditi Darko Nekić, Ministarstvo unutarnjih poslova Robert Kopal, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Marijo Šiljeg, a Ministarstvo pravosuđa Kristian Turkalj.

Razriješeni su državni tajnici u Ministarstvu unutarnjih poslova Lidija Pelivan Stipetić i Stjepan Lončarica, državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin i Sanja Mišević, državni tajnici u Ministarstvu uprave Marina Pinjagić Telak i Mihovil Škarica, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Ružica Vukovac, državni tajnici u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić i Željko Bigović te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Marijan Lalić.

Bernard Gršić imenovan je državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, a istovremeno je, radi odlaska na novu dužnost razriješen dužnosti pomoćnika ministra uprave.

Robert Kopal imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu unutarnjih poslova, a Darko Nekić državnim tajnikom u Ministarstvu uprave. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene