Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

Plenković i pola ministarskog zbora u Slavonskom Brodu: "Vlada želi poslati poruku ohrabrenja"

Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (Foto: Dnevnik.hr)
Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković stigao je s pola svoje Vlade u Slavonski Brod kako bi održali još jednu sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Premijer je ponovno naglasio da je za njegovu Vladu Slavonija prioritet.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je na zakonske prijedloge i aktivnosti koje Vlada poduzima kako bi se pojačao razvoj Slavonije.

Pročitajte i ovo Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“ Plenković i Milanović Dnevnik Nove TV pita Kako ocjenjujete komunikaciju Plenkovića i Milanovića? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Vlada želi poslati poruku ohrabrenja i poruku da je Slavonija za našu Vladu konkretan prioritet koji ćemo u ove četiri godine realizirati", rekao je Plenković.

Dodao je da će se za 10 dana sjednica vlade održati u Osijeku te da će Vlada na dnevnom redu imati 20 točaka koje se odnose na grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju.

Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, naglasio je da je u županiji u tijeku 97 razvojnih projekata od 883 milijuna kuna.

"Ovo je prva Vlada koja se sučelila s financiranjem lokalnih i regionalnih institucija", naglasio je Marušić pohvalivši porezne izmjene koje su, kako je rekao, županiji donijele 20 milijuna kuna više sredstava.

Trećoj Sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem prisustvuju predstavnici pet slavonskih županija, saborski zastupnici, predstavnici razvojnih agencija.

Projekt za 2,5 milijarde eura

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojim predsjeda premijer Andrej Plenković, osnovan je početkom ožujka ove godine kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“.

Taj je Projekt pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve te energetiku, osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju od 2014.do 2020.

Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja, do 17. studenoga u okviru Projekta ugovoreno je oko 14,8 posto sredstava, odnosno više od 2,5 milijardi kuna.

Projekt uključuje provedbu nekoliko novih mjera koje omogućuju projektima s područja manje razvijenih županija prednost u sufinanciranju putem izravnih dodjela, kao i da ostvare dodatne bodove prilikom odabira projekata u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava, navodi se na mrežnoj stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

"Uvođenjem ovog Projekta omogućen je usmjereniji pristup korištenju sredstava EU fondova kako bi se na području slavonskih županija osigurala što veća apsorpcija EU sredstava i znatno ojačali kapaciteti dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata u ovom financijskom razdoblju. Jedan je od važnijih ciljeva i stvoriti preduvjete za uvođenje posebnog regionalnog 'Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i Srijema' u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine", dodaje se.

Premijer Plenković uoči sjednice Savjeta sastat će se sa županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem te slavonskobrodskim gradonačelnikom Mirkom Dusparom, a prethodno će položiti cvijeće ispred Spomen-obilježja "Prekinuto djetinjstvo“ za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice Savjeta premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a potom položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskome ratu.

Uz premijera, u Slavonski brod dolaze i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, kao i državni tajnici i pomoćnici ministara ostalih ministarstava. (N.C./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene