Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KREĆE I NATJEČAJ ZA ERS

Plenković: Idući tjedan novo Posebno stručno povjerenstvo za kurikularnu reformu

Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Od iduće akademske godine informatika postaje obavezni predmet u petim i šestim razredima osnovnih škola, za što će biti potrebno zaposliti minimalno 76 novih nastavnika. Ove godine oprema se 200 škola u cijeloj Hrvatskoj, za što je izdvojeno 10,9 milijuna kuna. Andrej Plenković je najavio i da će se novo Posebno stručno povjerenstvo (PSP) za kurikularnu reformu osnovati idući tjedan.

Premijer Andrej Plenković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na konferenciji za novinare objašnjavaju novosti oko uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

"Ovaj segment stvara pretpostavke za ono što je bitno našim mladim generacijama da se pripreme za brzomijenjajući svijet i radna mjesta. Danas u Europi za 93 posto zapošljavanja potrebne su vještine vezane za informatiku. Da biste bili konkurentni to mora biti svojevrsni refleks. Zato mi se čini da ova inicijativa, koja je rađena na temelju analize, hvale vrijedna i sigurno će poboljšati kvalitetu naših učenika", rekao je Plenković, dodajući da Vlada investira dodatna sredstva u proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Već u idućoj akademskoj godini krenut će se s informatikom kao obaveznim predmetom u petom i šestom razredu. 

Divjak je rekla da ne želi da učenici budu tek puti korisnici tehnologija, već da ih škole pripremaju za život i grade kreativne mlade ljude koji će uz pomoć tehnologije moći rješavati probleme. 

"Za preko 90 posto zanimanja bit će potrebne digitalne vještine u budućnosti", rekla je Divjak, dodajući da je spremna odluka o opremi informatičkih učionica

Ove godine je osigurano 10,9 milijuna za opremanje 200 škola u svim hrvatskim županijama informatičkom opremom, a popis se nalazi na stranicama Ministarstva. "Ovo je interventno ulaganje u opremu prvi put nakon 10 godina", rekla je Divjak. 

Za provedbu ovog procesa potrebno je 845 nastavnika, što znači minimalno 76 novih zapošljavanja, rekla je Divjak, dodajući da je zapošljavanje predviđeno iduće godine. Natječaje će pripremiti na proljeće 2018.

Djeca će informatiku dva sata tjedno, odnosno 70 sati godišnje.

Novi PSP za kurikularnu reformu idući tjedan

Na novinarsko pitanje kada se može očekivati početak rada Posebnog stručnog povjerenstva za kurikularnu reformu, premijer Plenković je odgovorio da će to biti idući tjedan.

"Idući tjedan će ići novi PSP, nakon toga natječaj za novi ERS (Ekspertna radna skupina)", kratko je odgovorio Plenković.

Divjak je rekla da je predviđeno da sada i ministar znanosti i obrazovanja po funkciji bude u PSP-u te je dodala da je HNS inzistirao da u PSP-u budu čelnici institucija i tijela. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene