Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Perković

Premijer o (ne)uhićenju Perkovića: Sad čistimo tuđe smeće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon objave vijesti kako će prvog dana članstva Hrvatske u EU iz Njemačke stići uhidbeni nalog za Josipa Perkovića, bivšeg šefa UDBA-e, zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića, stigao je demantij - hitnom izmjenom jedne uredbe taj će slučaj u zastaru.

I premijer Zoran Milanović novinarima je komentirao bombastične vijesti o uhićenju, te naknadno o tome kako ipak neće doći do uhićenja bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe UDBA-e  Josipa Perkovića, koji je optužen za organiziranje ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna 'Atakiraju malog čovjeka' Karamarko: Vlada je doživjela debakl, najbolje bi bilo da se povuče

>>Štite ga posebnim zakonom: Ništa od izručenja Josipa Perkovića!

Premijer je izjavio kako 'ne razumije' pitanje o mogućem izručenju Perkovića Njemačkoj, te ustvrdio kako je Vlada uputila prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a 'bez ikakvih skrivenih namjera'.

'To pitanje treba postaviti ljudima iza kojih mi već 20 godina čistimo smeće. Mi sad čistimo smeće što je ostalo iza drugih Vlada, moja je savjest čista. Zakon nije mijenjan zbog ničijeg imena, ne mislim da će to narušiti odnose s Njemačkom. To je hipotetičko pitanje', komentirao je premijer Milanović slučaj Perković.

Također nije želio komentirati jučerašnju optužbu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se vladajuća koalicija služi 'bizantizmom', jer izručuje one koji su 'možda činili kaznena djela za vrijeme Domovinskog rata', a ne želi izručiti one koji su to 'možda radili za vrijeme J.B. Tita i vršili teror nad hrvatskim narodom'.

'Nemam komentara na to. Neka oni to objasne. Ja s tim veze nemam', rekao je Milanović.
 

Podsjetimo, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila odredbu kojom će se Europski uhidbeni nalog odnositi samo na slučajeve počinjene nakon 2002. godine. Do likvidacije Stjepana Đurekovića, nekadašnjeg direktora INA-e, koji je razotkrio udbaški organizirani kriminal, došlo je prije 22 godine. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene