Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gostovali na FER-u

Premijer i ministar slušali o investiciji vrijednoj 40 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović i ministar Branko Grčić danas su gostovali na FER-u gdje su slušali o inovacijskom centru vrijednom 40 milijuna eura.

'Ako iduće godine i bude potrebno smanjivati neke rashodovne stavke u proračunu, znanosti se neće smanjivati nego će bar malo rasti', kazao je Milanović na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva (FER). Podsjetio je i da su rebalansom proračuna osigurali značajnih 40 miljuna kuna za znanstvene projekte u Hrvatskoj, dok su sve ostale rashodovne stavke bile smanjivane. 'To je malo, ali pokazuje opredjeljenje vlade', rekao je premijer Milanović ističući važnost znanja u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Borba za saborsku većinu Milanović se obrušio na Plenkovića: "On ima velik problem. Znoji se i treba se znojiti" Premijer Andrej Plenković, Gordan Jandroković i predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju obljetnice Bljeska - 1 Na obilježavanju Bljeska FOTO Pogledajte kako je prošao susret Plenkovića i Milanovića

Naglasivši važnost demokracije, slobode i ljudskih prava za svako društvo, kazao je da demokracija dugoročno može funkcionirati jedino ako postoji konstantan rast znanja, dohotka, bogatstva i sigurnosti ljudi. 'U ovom trenutku u Europi ljudi ne vjeruju politici, ne vjeruju u rast i fleksibilnost, u stabilnost sustava banaka i ne vjeruju u izbore', upozorio je premijer Milanović.

Upoznajući goste s visokoobrazovnim, istraživačkim i inovacijskim kapacitetima FER-a, dekan Nedjeljko Perić predočio je inicijativu za osnivanje Inovacijskog centra pri FER-u kojim bi se svi istraživački i inovacijski potencijali te ustanove iskoristili za razvoj hrvatskog gospodarstva s visokom dodatnom vrijednošću.

'Misija je Inovacijskog centra pridonijeti razvoju hrvatske tehnološke kompetentnosti i izgradnji industrije visoke dodane vrijednosti provodeći razvojna istraživanja, pružajući infrastrukturu za inovacije te promičući nove tehnologije u područjima energije, transporta, informacijskog društva, naprednih materijala i zaštite zdravlja', rekao je. Ističući kako je vrijednost investicije 40 milijuna eura, Perić je kazao da se njegovo otvaranje očekuje 2017. godine. Napominjući kako bi se taj projekt financirao uz pomoć sredstava Strukturnih fondova EU, dekan FER-a pomoć je zatražio i od hrvatske vlade, Grada Zagreba i hrvatskih tvrtki.

>> Grčić bankama: Vi ste problem jer poduzetnici teško dolaze do novca

FER su, uz premijera MIlanovića, posjetili i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš te članovi Savjeta FER-a i predstavnici hrvatskog gospodarstva.

Na kraju posjete, premijeru Milanoviću i gostima predstavljen je laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije, robotsko protupožarno vozilo, laboratorij za tehnologije orijentirane ljudskim likovima (HOTlab), samostabilizirajuće vozilo na jednom kotaču (Skočko) te FER-ov patentirani tranzistor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene