454610
454610
454610
454610
454610

VLADA U PETOJ BRZINI "Nemamo puno vremena, na knap smo s rokovima"

  • , 24.10.2016., 11:41
  • Autor:
  • komentara

U Banskim dvorima sastaje se Koordinacija Vlade premijera Andreja Plenkovića.

 
 
 
 
Prvi radni dan u Banskim dvorima (Video: Dnevnik Nove TV)
Prvi radni dan u Banskim dvorima (Video: Dnevnik Nove TV)

Nova hrvatska Vlada priprema se za svoju prvu sjednicu koja bi se trebala održati u četvrtak. U Banske dvore stigao je jutros i premijer Andrej Plenković koji je kazao kako će krenuti s organizacijskim aspektom Vlade, ali i da će sa svojim ministrima razmotriti nekoliko žurnih prijedloga koji će se naći na prvoj sjednici Vlade. Prioritet su zakonski prijedlozi koji su potrebni za najavljenu poreznu reformu, a ministar financija Zdravko Marić trebao bi užem kabinetu predstaviti prijedlog poreznih izmjena.   

"Nemamo puno vremena, trebamo se odmah uključiti. Cjelovita porezna reforma sadrži puno zakona, želimo da bude sveobuhvatna, cjelovita i za građane i poduzetnike", kazao je Plenković novinarima. 

Na pitanje što će se prvo naći pred Vladom, istaknuo je da ima nekoliko prijedloga.

"Želio bih se prvo upoznati s pojedinim, već do sada pripremljenim prijedlozima. Čitao sam dosta izvješće o rezultatima Vlade gospodina Oreškovića tako da pokušamo sve ono što je u visokoj fazi pripreme što prije finalizirati i staviti pred Vladu i Sabor", izjavio je premijer te dodao kako nema puno vremena za uhodavanje.

Premijer je najavio da će uskoro morati izaći i s prijedlogom proračuna za 2017. godinu.

"Na knap smo s rokovima. Sve će se temeljiti na pametnoj fiskalnoj konsolidaciji", kazao je Andrej Plenković. 

Marić: Pripreme porezne reforme paralelno s proračunom

Ministar financija Zdravko Marić, uoči sastanka s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima, kratko je izjavio da porezna reforma sada treba proći raspravu na razini Vlade te da će se implementacija njezine primjene pripremati paralelno s prijedlogom proračuna za iduću godinu.

Odgovarajući na upit novinara je li porezna reforma pri kraju, ministar financija je izjavio: "Skoro sve, ali trebamo proći raspravu na razini Vlade, premijera informirati o svemu tome, pa ćemo vidjeti".

Kako je dodao, porezna reforma trebala bi biti u okviru ranije navedenih rokova. Marić se nada da će je uspjeti provesti do kraja godine, s primjenom od 1. siječnja 2017. godine.

O tome kad će biti poznati detalji porezne reforme, naveo je da mu je to teško reći te da to ovisi o internoj raspravi na Vladi, ali se nada da će to biti tijekom ovoga tjedna.

Istaknuo je da će se prijedlog proračuna za 2017. raditi paralelno s implementacijom primjene porezne reforme. "Paralelno ćemo ga raditi s implementacijom primjene porezne reforme, najkasnije do sredine 12. mjeseca, ali mi već radimo i na projekcijama proračuna", poručio je Marić.

Prošloga tjedna Marić je najavio da će prvi fokus poreznog rasterećenja biti tzv. izravno oporezivanje, prije svega u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak.

Paralelno s time, a na tragu pojednostavljenja poreznog sustava, za investitore i poslovnu zajednicu, najavio je i uvođenje mjera za olakšanje njihova poslovanja, uklanjanje brojnih barijera, koje su identificirane na centralnoj i lokalnoj razini.

Vjerojatno će neka porezna rješenja biti pozdravljena, dok neka neće, izjavio je prošloga tjedna Marić, no ocijenio je i da treba pozitivno gledati na poreznu reformu. (N.C./Hina)


 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se