Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer Plenković:

VLADA U PETOJ BRZINI "Nemamo puno vremena, na knap smo s rokovima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banskim dvorima sastaje se Koordinacija Vlade premijera Andreja Plenkovića.

Nova hrvatska Vlada priprema se za svoju prvu sjednicu koja bi se trebala održati u četvrtak. U Banske dvore stigao je jutros i premijer Andrej Plenković koji je kazao kako će krenuti s organizacijskim aspektom Vlade, ali i da će sa svojim ministrima razmotriti nekoliko žurnih prijedloga koji će se naći na prvoj sjednici Vlade. Prioritet su zakonski prijedlozi koji su potrebni za najavljenu poreznu reformu, a ministar financija Zdravko Marić trebao bi užem kabinetu predstaviti prijedlog poreznih izmjena.   

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

"Nemamo puno vremena, trebamo se odmah uključiti. Cjelovita porezna reforma sadrži puno zakona, želimo da bude sveobuhvatna, cjelovita i za građane i poduzetnike", kazao je Plenković novinarima. 

Na pitanje što će se prvo naći pred Vladom, istaknuo je da ima nekoliko prijedloga.

"Želio bih se prvo upoznati s pojedinim, već do sada pripremljenim prijedlozima. Čitao sam dosta izvješće o rezultatima Vlade gospodina Oreškovića tako da pokušamo sve ono što je u visokoj fazi pripreme što prije finalizirati i staviti pred Vladu i Sabor", izjavio je premijer te dodao kako nema puno vremena za uhodavanje.

Premijer je najavio da će uskoro morati izaći i s prijedlogom proračuna za 2017. godinu.

"Na knap smo s rokovima. Sve će se temeljiti na pametnoj fiskalnoj konsolidaciji", kazao je Andrej Plenković. 

Marić: Pripreme porezne reforme paralelno s proračunom

Ministar financija Zdravko Marić, uoči sastanka s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima, kratko je izjavio da porezna reforma sada treba proći raspravu na razini Vlade te da će se implementacija njezine primjene pripremati paralelno s prijedlogom proračuna za iduću godinu.

Odgovarajući na upit novinara je li porezna reforma pri kraju, ministar financija je izjavio: "Skoro sve, ali trebamo proći raspravu na razini Vlade, premijera informirati o svemu tome, pa ćemo vidjeti".

Kako je dodao, porezna reforma trebala bi biti u okviru ranije navedenih rokova. Marić se nada da će je uspjeti provesti do kraja godine, s primjenom od 1. siječnja 2017. godine.

O tome kad će biti poznati detalji porezne reforme, naveo je da mu je to teško reći te da to ovisi o internoj raspravi na Vladi, ali se nada da će to biti tijekom ovoga tjedna.

Istaknuo je da će se prijedlog proračuna za 2017. raditi paralelno s implementacijom primjene porezne reforme. "Paralelno ćemo ga raditi s implementacijom primjene porezne reforme, najkasnije do sredine 12. mjeseca, ali mi već radimo i na projekcijama proračuna", poručio je Marić.

Prošloga tjedna Marić je najavio da će prvi fokus poreznog rasterećenja biti tzv. izravno oporezivanje, prije svega u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak.

Paralelno s time, a na tragu pojednostavljenja poreznog sustava, za investitore i poslovnu zajednicu, najavio je i uvođenje mjera za olakšanje njihova poslovanja, uklanjanje brojnih barijera, koje su identificirane na centralnoj i lokalnoj razini.

Vjerojatno će neka porezna rješenja biti pozdravljena, dok neka neće, izjavio je prošloga tjedna Marić, no ocijenio je i da treba pozitivno gledati na poreznu reformu. (N.C./Hina)


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene