Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVANREDNA PRESICA

Premijer o rastu BDP-a: "Hrvatska ide u dobrom smjeru, cilj su nam još veće stope rasta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković komentirao je rast BDP-a u trećem kvartalu od 2,9 posto te istaknuo kako je Vladi cilj dostići još veće stope rasta.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prve procjene BDP-a za treće tromjesečje ove godine prema kojima je hrvatsko gospodarstvo raslo 2,9 posto.

Najveći je to rast u posljednjih osam godina. Tim je povodom premijer Andrej Plenković sazvao izvanrednu konferenciju za novinare. S Plenkovićem su bili i ministri Martina Dalić i Zdravko Marić. Izrazio je zadovoljstvo gospodarskim pokazateljima, "što ukazuje na to da Hrvatska ide u dobrom smjeru. To osobito primjećujemo u turizmu i u izvozu. Cilj nam je postići još više stope rasta". 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Podsjetio je da je Vlada projicirala stopu rasta BDP-a u 2017. na 3,2 posto, "s tendencijom daljnjeg rasta". Rekao je i da su takva gospodarska kretanja rezultat aktivnih mjera iz Nacionalnog programa reformi za 2016. te pridonose smanjenju proračunskog manjka, ispunjavanju preporuka Vijeća Europske unije koje su vezane uz izlazak iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka (EDP) i makroekonomskih neravnoteža.

Dobri ekonomski pokazatelji, povećanje izvoza i BDP-a i smanjenja deficita doveli su i do poboljšanja položaja Hrvatske na ljestvici globalne konkurentnosti za 2016. i 2017., istaknuo je premijer.

"Moramo reći da je to dio rada i prošle hrvatske Vlade, ali budući da se radi o tromjesečju od 1. srpnja do 30. rujna, možemo isto tako konstatirati da su ovi rezultati upravo ovako kvalitetni i zbog jedne važne poruke političke stabilnosti, koja se odrazila i nakon i prije rezultata parlamentarnih izbora. Sve ono što se danas odražava u hrvatskom gospodarstvu je jedan pozitivan trend novog ozračja u Hrvatskoj", ocijenio je Plenković.

Dodao je i da se susreo s predstavnicima Hrvata koji žive u Srbiji. "Izrazili smo stav nužnosti poštivanja hrvatske manjine u Srbiji, kako to Vlada radi prema predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj. Njihov položaj kroz rad Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i drugih institucija možemo ojačati i u pogledu zastupljenosti u predstavničkim tijelima, kulturnih prava, obrazovnog sustava, sudjelovanja u medijskom životu i na druge načine", rekao je premijer.

Osvrnuo se i na posjet Ukrajini te ponovno istaknuo vrijednost iskustva mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon Domovinskog rata, kao i želju da ta iskustva podijele s Ukrajinom. "To je bila temeljna poruka, iza toga čvrsto stojimo. Želim ukloniti sve kritike i dileme, koje su u cijelosti neutemeljene. Moram priznati da sam osobno dosta razočaran nekim komentarima. S te strane će politika moje Vlade biti konzistentna i koherentna."

Na pitanje novinarke Nove TV Ivane Brkić Tomljenović jesu li u Vladi upoznati s izjavom Zsolta Hernadija da će prodati svoje dionice Ine te hoće li ih Vlada onda otkupiti, Plenković je kazao: "Hrvatska Vlada na Inu gleda kao na stratešku kompaniju, jasno smo rekli da ćemo zaštiti interese RH, ali i da ćemo nastaviti arbitražni proces. Želimo da se otvorena pitanja Ine i MOL-a odvoje od šire suradnje Hrvatske i Mađarske. Izjava gospodina Hernadija jedna je od medijskih izjava, i mi smo to primili na znanje."

Odgovarajući na pitanje o imenovanju veleposlanika u Moskvi, premijer je kazao da se na to neće dugo čekati. "Razgovaram s ministrom, ne samo o Moskvi, već i o drugim veleposlanstvima." Također, upitan i kako će HDZ glasati o Mostovu prijedlogu zakona o zamrzavanju plaća državnih dužnosnika, kazao je: "Nismo promijenili stav.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene