454316
454316
454316
454316
454316

PLENKOVIĆ O HASANBEGOVIĆU, MARIĆU I IZDANIM BIRAČIMA HDZ-a "Tu želim biti sasvim jasan"

  • , 21.10.2016., 08:34
  • Autor:
  • komentara

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je sudjelovao na summitu članica EU, a nakon radne večere koja je trajala do dugo u noć, odgovarao je na brojna pitanja novinara.

 
 
 
 
\
\"Kolega Hasanbegović imat će politički prostor za djelovanje\" (Video: Dnevnik.hr)

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je slučaj ministra bez portfelja, Gorana Marića, koji je uvjeren da će dobiti ministarstvo, a to je u četvrtak potvrdio i Ivan Kovačić, mostov potpredsjednik Vlade. 

"Tu želim biti sasvim jasan. Gospodin Marić je ministar u Vladi i zadužen je za koordinaciju rada središnjih državnih ureda i agencija. Jedan od tih ureda je i DUUDI, izuzetno bitan za imovinu. Želimo najprije temeljito snimiti stanje, vidjeti kako što kvalitetnije koordinirati rad svih tih ureda i agencija i nakon toga ćemo razmatrati dodatne opcije", kazao je Plenković.

Komentirao je i nezadovoljstvo dijela HDZ-ovih birača činjenicom da Zlatko Hasanbegović više nije ministar kulture, a zbog razočaranja mnogi od njih krenuli su rezati članske iskaznce HDZ-a što su objavili na drušvenim mrežama.

"Nisam primijetio da je riječ o masovnoj pojavi. Vrlo jasno sam rekao da je na mandataru da izabere ministre. Kolega Hasanbegović je izabran u Sabor, ostvario je respektabilan rezultati i imat će svoj politički prostor za djelovanje. Ja ne vidim nikakav problem u tome", istaknuo je premijer. 

Migrantska kriza i Rusija

Izvijestio je i o glavnim temama o kojima se razgovaralo na summitu članica EU-a, a to su migrantska kriza i Rusija. 

"Mislim da je dobro da je stupila uredba koja se odnosi na europsku graničnu i obalnu stražu. Također je važno da se jednako tretiraju zemlje koje su unutar i izavn Schengena što je za nas posebno bitno", kazao je Plenković.

Kad je riječ o Rusiji, s kojom je, zbog rata u Ukrajini i Siriji, EU u vrlo napetim odnosima, hrvatski premijer je izvijestio kako su svi zabrinuti zbog situacije u Siriji, ali da misli da na ovom summitu neće biti posebnih zaključaka na tu temu.

"Aktivnosti u Siriji zabrinjavaju brojne države članice, posebno zbog Alepa. Apelirali smo na prekid vatre i suzdržavanje od brojnih neprijateljstava. Svi uvažavaju činjenicu da je Rusija veliki globalni akter i doživljava ju se kao zemlju s kojom bi se EU rado vratila na relacije odnosa od prije 10-15 godina kada je bila riječ o jednom strateškom partnerstvu i namjeri EU-a da se razvija jedna kvalitetna suradnja. Nakon svega onoga što vidimo sa konfliktima u europskom susjedstvu, što aktivnima što zamrznutima, to povjerenje koje se u tom trenutku željelo pokloniti Rusiji u ovom trenutku, siguran sam iz ove rasprave koju sam danas vidio, ne postoji u toj mjeri. No, s druge strane postoje jasni gsopodarski i trgovinski interesi pa su prisutni i pritisci pojedinih članica kako bi se te relacije ponovno dovele na neku višu razinu kako je bilo prije par godina", pojasnio je Plenković. 

Također, Theresa May, britanska premijerka, izvijestila je države članice da negdje sredinom ili krajem ožujka iduće godine kreće u postupak aktiviranja članka 50. kojim startaju i rokovi za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.
 


 

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se