Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PORUKA SLOVENIJI

Plenković: "Ako dođe do povreda u Piranskom zaljevu, slijede tradicionalne metode"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u Požegi gdje sudjeluje na brojnim aktivnostima, a između ostalog predsjedavao je i zajedničkom sastanku Vlade sa županima i predstavnicima gradova i općina.

Nakon sjednice premijer Plenković održava konferenciju za novinare. Ponovio je važnost suradnje Vlade i lokalne samouprave, gradova i općina.

Pročitajte i ovo Most Iz minute u minutu Neke su razlike nepremostive: Dvoje mostovaca izišlo iz stranke? Penava upozorio Plenkovića Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"Izabrana vodstva lokalne samouprave poklapaju se s mandatom ove vlade i ono što želimo je postizanje širokog konsenzusa o ravnomjernom razvoju Hrvatske", kazao je Plenković.

Kratko je odgovarao na pitanja novinara. O tome kako će se Hrvatska ponašati u slučaju incidenata u Savudrijskoj vali, Plenković je kazao:

"Najavili smo sastanak s premijerom Cerarom, 12. srpnja u Ljubljani. Ako dođe do povreda u Piranskom zaljevu, odnosno Savudriji, slijedi tradicionalna metodologija - Hrvatska dostavi prosvjednu notu Sloveniji, ponekad Slovenija pošalje notu Hrvatskoj, no glavna poruka je da kroz dijalog moramo nastaviti rješavati pitanja sa Slovenijom. Želimo razvijati kvalitetne i dobre odnose sa Slovenijom koja je naša susjedna zemlja".

Izmjene Ovršnog zakona

U pogledu Ovršnoga zakona, koji je u saborskoj proceduri, a Vlada ga je ondje uputila na samom početku svoga rada, još kada je partner HDZ-u bio Most, naveo je da će najvjerojatnije već u četvrtak na dnevnome redu sjednice Vlade biti prijedlog određenih izmjena kako bi se i one mogle raspraviti u parlamentu još tijekom njegovog ljetnog zasjedanja.

"Vlada će temeljem analize još dodatnih informacija koje smo prikupili i same prakse primjene Ovršnoga zakona predložiti određene izmjene. One će vrlo vjerojatno biti na Vladi već ovaj četvrtak tako da se omogući, ako bude realno, da one budu usvojene do kraja zasjedanja Sabora, odnosno 15. srpnja", rekao je.

Plenković: Nužna je bolja koordinacija, djelovanje i dijalog s lokalnom vlasti

Nakon sastanka s predstavnicima županija, gradova i općina u Požegi Plenković je izjavio kako je cilj "popuniti uočenu prazninu" odnosno ostvariti bolju korodinaciju, djelovanje i dijalog između središnje te regionalnih i lokalnih vlasti.

"Cilj ovih sastanaka, cilj ove Vlade je da u jednom jednostavnoj partnerskoj suradnji sa županijama, jedinicama lokalne i područne samouprave popunimo jednu prazninu koju smo uočili proteklih godina, a to je nedovoljna koordinacija djelovanja i dijalog između središnje razine vlasti i hrvatskih županija", rekao je Plenković.

Ističe kako se dogodilo da se praktički poklapaju mandati novoizabranih župana i županijskih skupština te gradonačelnika, načelnika odnosno gradskih i općinskih vijeća s mandatom ove Vlade i ovog saziva Hrvatskog sabora što, naglasio je, nameće obvezu da zajednički rasprave sve temeljne strateške razvojne teme i pokušaju postići što širi politički konsenzus neovisno o pripadnosti strankama kako bi se unaprijedio razvoj svih hrvatskih krajeva i omogućilo rješavanje svih ključnih pitanja.

"A to su prije svega gospodarski rast i razvoj, društvena solidarnost i ravnomjerni razvoj Hrvatske", ističe premijer.

Upravo stoga, dodaje, u Požegi se razgovaralo o novoj Strategiji regionalnog razvoja koju je Vlada uputila u saborsku proceduru i u čijoj su izradi sudjelovali županije, gradovi i općine te o fiskalnoj decentralizaciji odnosno načinu financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Nove modele financiranja predstavnicima lokalne i regionalne samouprave predstavio je ministar financija Zdravko Marić, a premijer kaže da ga razmjena mišljenja na sastanku upućuje na zaključak "da ćemo imati kvalitetnu raspravu i kroz javno savjetovanje koje će uslijediti u konačnici pronalaženje najboljih rješenja u odgovarajućem zakonskom paketu".

Naveo je i da će idući sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, a održavat će se svakih šest mjeseci, biti u Šibensko-kninskoj županiji u prosincu.

"I kada se ovaj proces odvije u ciklusu od nekoliko godina tada ćemo, siguran sam, svi zajedno moći se osvrnuti na bitna poboljšanja pa i proračunsko planiranje koje će na vrijeme uzeti u obzir prioritete pojedinih dijelova Hrvatske", zaključio je.

Jedinstven model raspodjele poreza na dohodak

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, Šibensko-kninski Goran Pauk zahvalio je premijeru zbog ustrajnosti na politici koja dosad nije bila zastupljena u Hrvatskoj, a to je, kako je kazao, iskrena politika partnerske suradnje sa lokalnom i regionalnom samoupravom sa željom da se riješe dugogodišnji i krucijalni problemi lokalne i regionalne samouprave.

Pauk je pozdravio donošenje Strategije regionalnog razvoja od strane Vlade, ali i izrazio zadovoljstvo najavljenom fiskalnom decentralizacijom odnosno izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. "Jedno od bitnih načela je da se s ovim prijedlogom zakona jako pojednostavljuje model financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave. Dosad je to bilo financirano po 5 modela odnosno četiri plus Grad Zagreb, a sada će to biti jedinstven model raspodjele poreza na dohodak", kazao je Pauk nakon sastanka.

Posebno je pozdravio prijedlog da se porez na dohodak s osnove kamata na štednju u potpunosti prepusti jedinicama lokalne i područne samouprave, kao i izdvajanje financiranja decentraliziranih funkcija čime će, ustvrdio je, ostati veća masa od poreza na dohodak za jedinice lokalne samouprave.

Iako su, kako je kazao, postojale određene primjedbe na predloženu raspodjelu sredstava za županije, gradove i općine i na Fond za izravnanje, Pauk je uvjeren da će se tijekom javne rasprave doći do modela financiranja u kojoj nitko neće biti oštećen.

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević izjavio je da je ovaj sastanak dobra poruka da Slavonija i Požeško-slavonska županija nisu zaboravljene te ocijenio to jasnim znakom da potpora hrvatske Vlade neće izostati.

"Slavonija i Požeško-slavonska županija imaju mogućnosti i uz ovakvu potporu i ovakva promišljanja i procedure i mi ćemo podići životni standard, zastaviti bijelu kugu u Slavoniji i podići mogućnosti razvoja kako obiteljskih tako i drugih gospodarstava", zaključio je Tomašević.

"Bili smo kao dva paralelna svijeta"

Na početku sastanka župan požeško-slavonski Alojz Tomašević kazao je da tako važan sastanak u Slavoniji nije održan 20 godina.

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi kazao da su prije Vlada i župani bili dva paralelna svijeta koji su se odvojeno sastajala, no da je politika njegove Vlade da se to promijeni.

Duh partnerstva između središnje i županijske te gradskih i općinskih vlasti ključno je načelo kako ćemo raditi sljedećih godina i nastojati izvući maksimalnu korist za razvoj Hrvatske, poručio je.

Dvije su glavne teme današnjeg sastanka, kako je rekao – Strategija regionalnog razvoja RH te financiranje lokalne i područne samouprave, odnosno kako ga učiniti što transparentnijim, a ujedno i što korisnijim i učinkovitijim.

Premijer je naveo da je od sastanka u prosincu prošle godine usvojen Zakon o sufinanciranu stambenih kredita za koji drži da će biti izrazito dobro prihvaćen na razini županija, posebno kod mladih obitelji.

Navodi i da su od prije dva dana na snazi zakonske odredbe kojima su povećane rodiljne naknade, kao i da je potpisan niz ugovora vezanih uz bolju dostupnost zdravstvene zaštite, a ističe i da je u planu osnivanje područnih ureda Ministarstva državne imovine u Osijeku, Splitu i Rijeci. Time će se, kazao je, omogućiti da se u mnogim županijama stavi u funkciju neiskorištena državna imovina koje ima puno.

"Tu posebno očekujemo dodatnu suradnju s DORH-om s obzirom na njihove nadležnosti i upravo ta neiskorištena imovina može nam pridonijeti za regionalni razvoj", poručio je premijer dodavši da bi se sastanci Vlade sa županima trebali održavati u lipnju i u prosincu, prije donošenja proračuna.

Pohvalio se i nekim Vladinim projektima, poput subvencioniranja stambenih kredita za mlade obitelji te rekordne nezaposlenosti. Cilj do kraja mandata je podići zaposlenost u Hrvatskoj na 68 posto.

"Vjerujem da smo na dobrom putu", kazao je.

U ime Zajednice županija obratio se njezin predsjednik i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk koji očekuje da se Hrvatska u konačnici decentralizira u funkcionalnom i financijskom smislu", a današnji sastanak, kazao je, priprema je i podloga upravo za to.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

Premijer Andrej Plenković u Požegi će predsjedati sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina i predsjednikom saborskog Odbora za lokalnu samoupravu. Na sastanku će ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstaviti Strategiju regionalnog razvoja RH za razdoblje do kraja 2020., dok će ministar financija Zdravko Marić govoriti o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Plenković će također sudjelovati na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na kojoj će ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstaviti provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji je Plenkovićeva Vlada zacrtala kao jedan od prioritetnih projekata. Posebno će biti riječi o ugovorenim projektima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Bit će riječi i o osnivanju fonda za regionalni razvoj te o najvažnijim natječajima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Između ostaloga, teme o kojim a će se govoriti jesu poljoprivreda i ruralni razvoj te zapošljavanje. Svoje aktivnosti u okviru tih tema predstavit će ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Predstavnici županija predstavit će strateške razvojne projekte u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

U Požegi će biti predstavljen i Program za zapošljavanje žena „ZAŽELI“. Uz premijera, program će predstaviti ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika Nada Murganić. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Projekt je vrijedan ukupno 400,9 milijuna kuna, a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. (Hina/N.C.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene