Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum iscurio u javnost

Donosimo nacrt sporazuma o arbitraži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nacrtu sporazuma koji je dospio u medije spominje se i veza Slovenije s otvorenim morem.

Naime, u članku 3. koji govori o zadaćama Arbitražnog suda nalazi se između ostalog i točka 3.b  u kojoj jasno jasno stoji da će Arbitražni sud utvrditi 'vezu Slovenije prema otvorenom moru'. Podsjetimo, radi se upravo o onom elementu zbog kojega je sinoć najveća oporbena stranka SDP odbila dati svoj pristanak na prihvaćanje sporazuma te odlučila obaviti konzultacije sa stručnjacima, a predsjednik stranke Zoran Milanović izjavio je da bi trebalo pričekati i mišljenje predsjednika Stjepana Mesića. Naime, još uvijek nije jasno što riječ 'junction' točno znači, odnosno označava. U ovom slučaju se prevodi kao 'veza', Slovenci pojam prevode kao 'stik'. A što će točno značiti, definirat će upravo arbitraža.No sada, 24 sata kasnije, izvjesno je da će premijerka podršku dobiti.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Slika nije dostupna Ne može im ga dati ni arbitraža 'Sloveniji izlaz na more samo uz dozvolu Hrvatske'

>> SDP: Podržat ćemo sporazum tek kad se HDZ ispriča

Ona je sinoć nakon neodržane izvanredne sjednice Vlade izjavila kako bi odbijanje ovog sporazuma moglo uzrokovati novu blokadu pregovora s EU, a isto je mišljenje danas dao i predsjednik Mesić, jasno davši do znanja da je njegovo mišljenje da sporazum treba prihvatiti, kako ne bi opet došlo do blokade pregovora. No, naglasio je da ne namjerava Milanoviću govoriti što bi trebao raditi.

Milanović se oglasio danas poslijepodne rekavši da SDP neće pristati na sporazum dok se HDZ u Saboru ne ispriča zbog svojih postupaka po tom pitanju, kako zadnjih šest godina, tako i posljednja dva mjeseca 'fingiranih' pregovora. Također je naglasio kako je SDP sada u prilici birati između dva zla - blokade i lošeg sporazuma. Tom je rečenicom Milanović zapravo otkrio realnu poziciju najveće oporbene stranke. Naime, SDP u ovakvoj situaciji ne bi smio uskratiti pristanak na sporazum, jer bi time samo pridonio novim komplikacijama vezanim uz pregovore s EU, o čemu su se već ranije složili predsjednik i premijerka.

>> Kosor: Potpisivanje sporazuma očekujem sljedeći tjedan

Inače, aktualni sporazum po mnogo čemu podsjeća na sporazum Račan-Drnovšek iz 2001. godine koji je također sadržavao nekakvu 'vezu' Slovenije s otvorenim morem i to kroz tzv. dimnjak koji je trebao prolaziti kroz hrvatski teritorij. No, taj sporazum nikad nije 'zaživio.

Pogledajte sporazum u cijelosti:

Smatrate li da treba prihvatiti sporazum o arbitraži sa Slovenijom?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene