Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se s neometanim radom

Prekinuta blokada Filozofskog fakulteta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas je ukinuo blokadu administrativne zgrade i najveće dvorane fakulteta, potvrdili su sudionici plenuma.

Predstavnici plenuma nisu željeli potvrditi je li postignut dogovor s dekanom Damirom Borasom i kakav. Nakon što je na konferenciji za novinare dekan završio, plenumaši koji su također bili ondje, zatražili su da kaže svoju stranu priče. No dekan Boras im to nije dozvolio te je otišao sa konferencije.

Pročitajte i ovo Rektor Boras o Filozofskom fakultetu - 2 slučaj nije rIJEŠEN Boras o seksualnom uznemiravanju na Filozofskom fakultetu: "Ja ću možda danas, možda sutra, možda preksutra reagirati na to" Dr.sc. Miljenko Jurković (Foto: Dnevnik.hr) Boras predložio, kolegij prihvatio Rektorski kolegij prihvatio Borasov prijedlog za privremenog dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odluka na Senatu

Boras je rekao novinarima da se sada rad na fakultetu odvija neometano te da on ostaje pri tome da je rok upisa do 15.12.2011. jer time želi dati priliku višim instancama da preuzmu plaćanje participacija studentima. Dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras izjavio je danas da je većina studenata upisala godinu pod uvjetima kao i na ostalim fakultetima u zemlji, dodajući da se u II. i III. godinu preddiplomskog studija do sada upisalo oko 80 posto studenata.

U izjavi dekana, uprave i pročelnika odsjeka Filozofskoga fakulteta, koju je danas na konferenciji za novinare pročitao dekan Boras, navodi se da je posljednja akcija studenta izašla iz akademskih okvira i okvira prihvatljivoga prosvjednoga ponašanja čime je nanesena šteta ugledu Fakulteta u cjelini. 'Takvom je akcijom taj dio studenata napustio načelni položaj zalaganja za visoko obrazovanje kao javno dobro', kazao je Boras.

Ponovio je da je nakon dva dana prekinuta blokada studentske službe i dekanata te da studentska i fakultetske službe rade neometano. Također, predavanja su omogućena u svim prostorima Fakulteta. Poručio je kako su i dalje spremni razgovorom rješavati probleme i da su studentima 'vrata uvijek otvorena'. Napomenuo je da su ovih dana primili brojne zahtjeve studenata da im se omogući neometan pristup studentskoj službi, na što kao studenti imaju pravo.

Boras nije želio komentirati novinarski upit hoće li se ispričati studentici kojoj je, po tvrdnjama studenata, nasilno oteo fotoaparat, dodajući da to ne čini po savjetu Vijeća pročelnika koje ge je podržalo.

Komentirao je i nagli prekid studentske blokade uprave i referade, navodeći kako je vjerojatno prevladao zaključak da je obrazovanju kao javno dobro dobilo dovoljno pozornosti te da akcija ometanja upisa studenata nije dobra. 'Mi smo imali jasan stav a to što su oni očekivali ili htjeli je, nažalost, ograničeno zakonskim mogućnosti', rekao je Boras.

Na upit jesu li studenti dobili potvrde, kazao je kako su potvrde dobili svi koji su se upisali regularno ili uz obročno plaćanje. Izvijestio je i da je jučer sudjelovao na rektorskom kolegiju, gdje je rektoru podnio traženo izvješće.

Podsjetimo, studenti su u ponedjeljak 24. listopada blokirali studentske službe, upravu, dekanat i najveću fakultetsku dvoranu D7 tvrdeći da su prevareni jer unatoč ranijoj najavi dekana Borasa da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, studentska referada po nalogu uprave svejedno tako upisanim studentima nije pristala izdavati potvrde koje su im potrebne radi ostvarivanja studentskih prava. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene