Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako stabilizirati javne financije!?

'Preispitati treba 50 milijardi kuna iz proračuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomski strateg SDP-a, saborski zastupnik Branko Grčić, predstavio je na konferenciji za novinare SDP-ov prijedlog gospodarskog opravka naslovljen ‘Ususret rebalansu proračuna: Kako stabilizirati javne financije!’.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da je to njihov mali doprinos u ovom trenutku koji kao opozicija mogu dati i poruka Vladi. ‘Ovo je otprilike naznaka što bismo radili kada bismo za to imali priliku’, dodao je.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Marko Biočina za Dnevnik Nove TV Velika analiza programa SDP-a i HDZ-a: Tko od koga prepisuje, što uopće nude i tko se od građana može posebno veseliti Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga

Grčić je istaknuo kako bi mirovine, plaće i socijalna davanja najugroženijim skupinama bili ‘zadnja linija obrane’, a da su sve ostale stavke (osim kamata i protestiranih jamstava) podložne preispitivanju i uštedama - prema trenutnim očekivanjima radi se o 50 milijardi kuna i to je prostor u kojem se traže uštede u rebalansu proračuna. Dodao je da bi se 10-postotom uštedom na stavkama - kao što su materijalni rashodi, subvencije, izdaci za zdravstvo (bez plaća), diskrecijski izdaci, kao što su transferi jedinicama lokalne samouprave i nevladinim organizacijama i poduzećima - i slično moglo uštedjeti potrebnih pet milijardi kuna.

>> 'Nema žurbe za kukuriku koaliciju, o Hypu ne znamo ništa'

Srednjoročno, na rashodnoj strani proračuna, smatra Grčić, potrebna je reorganizacija javne uprave i smanjenje zaposlenih za oko pet posto. Nužnim drži i pregovore sa sindikatima o uvjetima indeksacije plaća u 2012. i 2013., racionalizaciju javnih usluga i uštede u troškovima procesa.
Zalaže se i za definiranje ‘gornje granice’ potpora za neefikasne sektore i trgovačka društva te pripremu i implementaciju novog sustava poticaja poljoprivredi i ruralnom razvoju iz nacionalnih i EU izvora.

Nužno je, smatra Grčić, i rješavanje duga temeljem protestiranih jamstava za brodogradnju, u iznosu od oko tri milijarde kuna godišnje, kao i rješavanje duga umirovljenicima zaključno s 2012. godinom.

'Socijalni doprinosi i porez na dobit ključ su uspjeha'

Na prihodnoj strani proračuna Grčić smatra da je potrebna harmonizacija poreznog sustava s EU, odnosno izmjene u sustavu trošarina (rast trošarina na duhanske prerađevine), restrukturiranje poreznog sustava s poželjnim neutralnim fiskalnim učinkom, a prema pravednijem i stimulativnijem modelu - porezno rasterećnje proizvodnih inputa, primjerice bruto cijene rada i kompenzacija manje ostvarenih prihoda novim porezima na outpute - porezi na kapitalnu dobit i dohotke od kapitala (dividenda, udjel u dobiti), te porezi na ekstra-imovinu. Smatra i da bi trebalo povećati i efikasnost naplate poreza na tržištu nekretnina (kapitalne dobitke i rente), kao i u ostalim segmentima poreznog sustava.

Na prihodnoj strani proračuna, smatra Grčić, PDV, socijalni doprinosi i porez na dobit ključ su uspjeha u fiskalnoj stabilizaciji na srednji rok, a preduvjet za rast tih prihoda su gospodarski rast, novo zapošljavanje i rast produktivnosti.

Zato su nužne, rekao je Grčić, proaktivne mjere, i to već u proračunu za 2011. godinu: aktivna politika zapošljavanja (subvencije za nova radna mjesta), porezne olakšice i poticaji za investitore (izmjene u sustavu oporezivanja dobiti - poticaji reinvestiranju dobiti) te prioritetni projekti u infrastrukturi i jačanju konkurentnosti te integriranje EU sredstava u (su)financiranje.

Grčić je, uz ostalo, ocijenio da su glavni problemi predugo odgađanje reformi koje bi stvorile prostor za racionalizaciju javnih rashoda pa je 2010. praktično još jedna ‘izgubljena’ godina u reformskom smislu.

Rekao je da zato u takvoj situaciji smatraju da fiskalnu konsolidaciju treba provesti jasnim planom konsolidacije do 2013. godine spuštanjem proračunskog deficita ispod tri posto, primarnog deficita na nulu te smanjenje udjela javnog duga u BDP-u. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene