Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV

'Pregovore moramo završiti u lipnju ili 2 milijarde eura idu kroz prozor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić gostovala je u Dnevniku Nove TV.

Gospođo Pusić, je li hrvatska politika složna oko EU, ili su i dalje najvažnije taštine i politička pripadnost?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Parlamentarni izbori 2024. Novi tjedan, nova Vlada? Pregovori ulaze u novu fazu Andrej Plenković Iz minute u minutu Hoće li ovako izgledati Plenkovićeva većina? Oglasio se član Domovinskog pokreta: "Znate koja je naša polazišna osnova"

Ne, ne, evo što se EU tiče i europskog projekta, moram reći da nije baš u svim zemljama koje su postale članice vladao konsenzus, odnosno sloga političkih stranaka oko toga. Mi nismo tu jedinstveni, u netrpeljivosti i konkurenciji političkih stranaka. To je po mojem mišljenju prirodno i dobro za demokraciju. I dobro je za demokraciju da imate timove koji se natječu, samo građani od toga mogu profitirati da nemate baš samo jedan tim. No, oko Europske unije smo mi 2004. godine postigli slogu i jedna od zadaća nacionalnog odbora je da to čuva, dok ne postignemo cilj, a to je članstvo u Eu. Mi katkad tu imamo sklonost da pred ciljem odustanemo. E nećemo.



Mislite li da će se stati na loptu s međustranačkim prepucavanjima kad je u pitanju završetak pregovora?

Europski cilj je pred nama. Mi imamo šansu to završiti u sljedeća dva, dva i pol mjeseca, dakle do konca lipnja i na to se treba koncentrirati, to svatko može izdržati. Politička konkurencija ide dalje u svim temama, a što se europskog cilja tiče mislim da je potpuno jasno i nedvojbeno da svi iza toga stoje, sve političke stranke i svi relevantni čimbenici, dakle predsjednik Republike, premijerka, predsjednik SDP-a, predsjednik HNS-a, predsjednik HSS-a, predsjednik IDS-a, dakle svi.

Jučer je gospodin Barroso u ekskluzivnom razgovoru s našom Ivanom Petrović rekao da ima još i problema u poglavlju 8 koje nam je važno i zbog brodogradnje. Gdje još zapinje?

Ono zbog čega ovo uopće može doći u pitanje završavanje pregovora u lipnju je eventualno poglavlje pravosuđa i temeljnih prava i to ne toliko usklađivanje zakona i izmjene zakona, koliko to da zakone koje smo donijeli zaista i provodimo. Ako ima osim političke odluke, a nema sumnje da je na kraju pregovora uvijek bitna i politička odluka zemalja članica, što se posla tiče, posla ima i taj posao mora biti konkretan. ja bih rekla, poruka je bila izbrojiv, dajte vidljive i zbrojive podatke da se zakoni primjenjuju.

Ne možemo ne uočiti da su građani jako razočarani. Stječe se dojam da nam se stalno postavljaju novi uvjeti. Nikad kraja.

To je proces koji bi mi trebali, morali i htjeli raditi bez obzira na EU. Članstvo je neka logična posljedica ovoga, ali to je zapravo kao šalabahter da se poboljšamo prije, radije nego kasnije, vlastite uvjete života. Taj formalni dio ćemo savladati što se politike tiče.

Svi želimo da to bude što prije, ali teško je povjerovati da nema nikakve konkretne informacije, dakle kada će se znati je li završetak lipanj, ili listopad, ili možda još dalje?

Po mom mišljenju završetak je lipanj, odnosno prije ljeta. Sve ostalo je mnogo dalje. Sve ostalo po mojem mišljenju nije ova godina i zato je važno iz sasvim banalnih razloga, recimo zbog dvije milijarde eura iz europskih fondova predviđenih za 2013. godinu. Ukoliko ne završimo u lipnju, to nam je odletjelo kroz prozor. To je vrlo važno i to treba napraviti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene