79378
79378
79378
79378
79378

'Pregovarački okvir EU za Hrvatsku navodi obveznu nadležnost suda u Haagu'

  • , 12.03.2009., 11:13
  • Autor:
  • komentara

U Pregovaračkom okviru EU-a za Hrvatsku, osim opće klauzule po kojoj granične sporove treba rješavati mirnim putem u skladu s Poveljom UN-a, navedena je i specifikacija po kojoj to rješavanje uključuje obveznu nadležnost Međunarodnog suda pravde u Haagu, upozorava stručnjak za međunarodno pravo dr. Davor Vidas.

 
 
 
 

Vidas je to izjavio u povodu jučerašnjeg obraćanja povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna Europskom parlamentu kad je naveo da su Hrvatska i Slovenija, prihvaćanjem Pregovaračkog okvira kao temelja hrvatskog pristupnog procesa, obje prihvatile da će 'rješavati svaki granični prijepor sukladno načelu mirnog rješavanja sporova u skladu s Poveljom UN-a', što po Rehnovu tumačenju znači da mogu izabrati bilo koju metodu rješavanja sporova prema Povelji - pregovore, medijaciju, mirenje, arbitražu, sudsko rješenje ili neki drugi miroljubivi način.

Vidas upozorava da Rehn citira samo prvi dio rečenice iz točke 13 Pregovaračkog okvira za Hrvatsku, jer u nastavku iste rečenice stoji da će granični sporovi uključivati rješavanje 'ako je nužno, obveznom nadležnošću Međunarodnog suda pravde'. Međunarodni sud u Haagu jedino je tijelo za rješavanje graničnih sporova koje se izrijekom navodi u spomenutoj točci Pregovaračkog okvira, a kao pretpostavku za razmatranje obavezne nadležnosti točka 13 navodi 'nužnost' (u engleskom tekstu: 'if necesary'), podsjeća Vidas.

Što bi još trebalo biti nužno?

Pritom se pita, ako je tako navedeno u Pregovaračkom okviru, što ga je 2005. prihvatilo Vijeće EU-a i koji je za Europsku komisiju temeljni dokument upravo za pregovore o pristupanju Hrvatske Uniji, a sami su pregovori blokirani baš zbog graničnog spora, što bi još u takvom kontekstu - i nakon skoro 18 godina bezuspješna pregovaranja sa Slovenijom - trebalo biti više 'nužno' da bi se uvažila klauzula točke 13 s pozivanjem na obaveznu nadležnost Međunarodnog suda? Po Vidasovu mišljenju u sadašnjoj situaciji navođenje obvezne nadležnosti Međunarodnog suda za granične sporove - sadržano u Pregovaračkom okviru EU-a za Hrvatsku - od mnogo je veće važnosti za rješavanje graničnog spora Hrvatske i Slovenije nego što je to uopćeno navođenje mirnih načina rješavanja sporova prema Povelji UN-a, na koje se poziva povjerenik Rehn.

Davor Vidas poznati je stručnjak za međunarodno pravo s 25-godišnjim iskustvom. Direktor je Odjela za pomorstvo i pravo mora u uglednom norveškom Institutu Fridtjof Nansen. Vodio je mnoge timove pravnih stručnjaka sa svih kontinenata i bio konzultant međunarodnih organizacija. Član je Međunarodnog vijeća Instituta za pravo mora pri američkom Sveučilištu Berkeley te supredsjedatelj Grupe pravnih stručnjaka za Sredozemno more pri Svjetskoj uniji za zaštitu prirode. Objavio je više knjiga i studija kod vodećih izdavačkih kuća u svijetu, uključujući Cambridge University Press, Oxford University Press i Kluwer Law International. U Hrvatskoj mu je, u izdanju Školske knjige, objavljena 'Zaštita Jadrana'.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se