Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Željka Vele

Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijeru kritike dviju žena i neočekivana pohvala jednog muškarca. Poplave u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Nastavak prosvjeda u Bosni i Hercegovini, kontroverzni referendum protiv imigranata u Švicarskoj. I naravno, srebrna olimpijska medalja Ivice Kostelića.

Voda, dokle god pogled seže. Prirodne sile grubo su se poigrale sa stanovnicima karlovačkog, sisačkog i velikogoričkog područja. Nije nikakva utjeha što je drugdje u svijetu i gore. Dijelovi Amerike i Britanije su paralizirani, ali svakome je njegova muka najgora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled tjedna Željka Vele Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna! Slika nije dostupna Tjedni pregled Željka Vele Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna

Kad te pohara voda, mnogi će reći to je gore od vatre. Za par dana ona će se povući. Lekenik, Logorište i Staro Praćno neće više biti vijest, a ovi ljudi vlagu iz zidova i kostiju neće izvući mjesecima. Mnogi su izgubili skoro sve, jedino što su dobili je spoznaja da u nevolji nisu sami. Dobrosusjedska solidarnost na djelu, kakva takva utjeha.

Premijer je obišao poplavljena područja i osjetio koliko je tanko strpljenje građana koje voda potopi svako malo.

Milanović je sad već u seriji. Zbog posjeta Mostaru napala ga je, nimalo damski, BiH redateljica Jasmila Žbanić. Uglavnom, minuse je dobio od žena, a neočekivanu potporu od glavnog muškog konkurenta.

Što reći? Izgleda da je premijerov 'macho faktor' oslabio, pa bi pred izbore trebao poraditi na komunikaciji s biračicama.

BiH i dalje nemirna. Narod hoće kruha i ostavki. U izbornoj godini politika bi rado prebacila lopticu na teren nacionalističkih emocija, tu se bolje snalaze nego kada treba konkretno. Ali, ne možeš u iste gajde svirati stalno, ta muzika ovoga puta ne prolazi.

Duhovi Daytona izlaze iz boce... Kada je taj sporazum sklapan, bilo je najvažnije okončati krvoproliće i rat. U međuvremenu Bosna i Hercegovina nije otišla na novi nivo, država nije zaživjela. Primjerice, BiH će ovoga ljeta premijerno igrati na Svjetskom nogometnom prvenstvu, a barem pola države tu reprezentaciju ne doživljava kao svoju. A sustav ustrojen u Daytonu jednostavno je preskup. Toliko premijera, ministara i lokalnih šerifa sa svim poslasticama, teško bi hranila i Švicarska.

Hm, Švicarska... to je ona primjer-zemlja u kojoj je prošao referendum protiv useljavanja i useljenika? Razbjesnili su čelnike EU koji su navikli s visoka dijeliti lekcije o demokraciji po brdovitom Balkanu. Ali kako disciplinirati dojučerašnjeg odlikaša? Za sada puno vike, djela još čekamo.

Čega se Švicarska stidi, time se Trilj ponosi. Tamo će se izgraditi tranzitni centar za prihvat stranaca, azilanata. Švicarcima stranci navodno uzimaju radna mjesta, a Triljanima će ih otvoriti. Halo Bern, evo malo običnih ljudskih poruka iz Trilja.

Svega u nas ima, pa i dinosaura. Doduše, od stiropora su, ali izgledaju skoro kao pravi. Hoće li Jurski park u Posavskim Podgajcima trajati koliko i Ivan Jakovčić? Jedan od najdugovječnijih začina naše političke scene odlazi nakon 23 godine s mjesta predsjednika IDS-a. Za razliku od mnogih suvremenika u zadnje vrijeme, povukao se uz pljesak, nije prekrižen ni nečasno otpušten.

A osmijehe nam je ipak najviše navukao - Ivica Kostelić. Neuništivi skijaš u turbulentnoj je sezoni uspio iz sebe izvući još jednu veliku utrku... Zlato u kombinaciji je izmaklo za 34 stotinke, stiglo je četvrto srebro, ukupno deseta olimpijska medalja s potpisom obitelji Kostelić. Johnny be good... ne, Johnny, ti si very good.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene