Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Zastupnici su radili 68 dana, a potrošili više od pet i pol milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregled tjedna donosi Ivana Pezo Moskaljov.

Dolazi i odlazi za samo 26 sekundi - i ne mogu mu ništa. Zvuči apsurdno, ali izvjesni državni službenik s rekordnim radnim vremenom upravo se toliko pojavljuje na poslu u MVP-u. Dobro je, očito, proučio zakon, pa mu otkaz ne mogu dati. Plaću nije dobio, pa je država poslodavca odlučila javno prokazati.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažnija zbivanja Ivana Petrović donosi pregled ključnih događaja proteklog tjedna Pregled tjedna - Barbara Golja Tjedni pregled Barbare Golja Novi državni odvjetnik, prvi Putinov intervju i obvezni vojni rok događaji su koji su obilježili tjedan

"Ovo je drastičan primjer, koji se kod nas pokazao, sigurna sam da ga ima svugdje", kaže Vesna Pusić.

Za razliku od službenika neradnika, koji se poigrava s državom, mnogo je više onih, koji novac nisu vidjeli, a zaradili su ga.

"Svaki smo dan na cesti da bi državna institucija napravila svoj posal. Oni će sad napraviti posao, kad su stavljeni na stup srama", kaže Ivan Lovrić, sindikalni povjerenik u Konstruktoru.

Umjesto 10, direktor posrnule tvrtke priznaje dugovanje od samo jedne plaće.

Radili su samo 68 dana, potrošili više od 5 i pol milijuna kuna. Toliko je, uz plaću, otišlo na razne troškove saborskih zastupnika. A javnost doznala i za rekordere.

'Nema tu ni rastrošnosti ni nerastrošnosti, to je nešto što zastupnika pripada, koji je redovan i dolazi na sjednice', kaže Ingrid Antičević Marinović.

To što ga nema na radnom mjestu za koje je plaćen, pravdao je i šef HDZ-a.

"Da sam bio aktivan u Saboru, ne bih bio na terenu. Porezni obveznici me plaćaju kao predsjednika HDZ-a, stranke, koja ima jednu taktiku. Taktiku, koja je dovela stranku do pobjede", pravda se Tomislav Karamarko.

U Saboru nikad progovorio nije i tu taktiku Željko Kerum ni ne misli mijenjati. Vraća se gdje je i počeo - u poslovne vode.

"Iman gori sestru Nevenku, koja me izvještava o svemu. Naša ruka malo znači, jer imamo dvije ruke", kaže Željko Kreum.

Prije odmora od puna dva mjeseca, zastupnici su ekspresno su izglasati zakone. Uz nezadovoljstvo radnika i sindikata, prošao je novi Zakon o radu. Pljeskom su pozdravljena prava za istospolne zajednice, a za mali igrokaz pobrinula se zbunjena zamjenica ministra pravosuđa.

O referendumskom pitanju o ćirilici - odlučivat će ustavni suci. Odluci kod koje je HDZ na kraju bio suzdržan, prethodila je žestoka svađa.

Aktivan je i Ivo Josipović. Njegova posljednja, zagorska turneja može se nazvati - od Tuđmana do Tita.

Crni tjedan, ali i godina za Malaysia Airlines. Nakon misterioznog nestanka, njihov drugi zrakoplov srušen je iznad Ukrajine. Svijet koji je u nevjerici gledao snimke stravične nesreće, očekuje odgovor na pitanje - tko je u smrt odveo 298 putnika i članova posade. Rusija i Ukrajina prebacuju odgovornost.

A svjetski lideri traže političko rješenje i za novu humanitarnu katastrofu. Izrael je bombardirao pojas Gaze. Stradaju nedužni civili.

Nizozemska je odgovorna - za Srebrenicu! Okružni sud u Haagu donio je povijesnu presudu i po prvi put jedna državu proglasio odgovornom za smrt 300 Srebreničana. Plave kacige ih nisu zaštitile 1995. godine.

Deseci tisuća prevarenih štediša Ljubljanske banke, dobit će satisfakciju. Nakon više od 20 godina, Slovenija će morati vratiti deviznu štednju. Ozbiljan financijski udarac zadao im je sud u Strasbourgu.

Mogu odahnuti i građani, koje su rate kredita u "švicarcima" bacile u očaj. Od banaka će moći tražiti samo preplaćeni iznos kamata, ne i dio koji je porastao zbog rasta franka. Ali pravna borba nije gotova

Stradunom se prošetala najmoćnija političarka. Uz dobrodošlicu domaćina, Angelu Merkel u prvom dubrovačkom điru, pratile su ovacije, ali i huka turista.

Kancelarkino obećanje o pomoći gospodarstvu stiglo je u tjednu, koji je obilovao lošim prognozama. Pala je potrošnja, a isto se piše BDP-u. Ali Milanovićevu Vladu, ni ministra u čijem se kabinetu opet rješavala kadrovska križaljka - to ne brine.

Ne znamo što se radilo do sada, ali masterplan bolnica za koji su u Banskim dvorima nedavno digli ruku, ide na popravni. Hrvatski porezni obveznici platili su ga francuskim konzultantima 200 tisuća eura.

Kako bi spriječili da kutinski gubitaš Petrokemija propadne, spašavat će ga novcem od prodaje dionica Končara. Usput budi rečeno, uspješne domaće izvozne tvrtke.

A imaju i plan kako Hrvatskoj priskrbiti milijarde. Zarađivat ćemo na nafti i plinu iz Slavonije! Otvoren je natječaj - bušit će se i na kopnu. Samo još da ravnicom poteče "crno zlato".

Dok se kod nas povlače repovi zbog neuspjeha u Brazilu, a neki pišu i ogorčena pisma - Nijemci slave svoje junake. Četvrti su put na nogometnom tronu. Iza nas je mjesec dana nogometne euforije i igre, koja je zaludila sve. A dubrovački gradski oci iskoristiti su priliku, pa su na svoj račun, na odmor pozvali cijeli ELF.

Tko zna, možda se pozivu i odazovu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene